Dette er en test på toppen

Nå er du i Oddalen - Fossenes dal - og her finner du flere fosser innen 10 km. Og det i en vanvittig flott natur. 

Oddadalen går fra Skare hvor du forlater E134 og svinger inn på Rv13 mot Hardangerfjorden, og helt inn til tettstedet Odda som ligger i enden av dalen og Sandvinvatnet, og med Sørfjorden som er fjordarm av Hardangerfjorden i front. Fra Skare til odda kjører du gjennom dalen i 16,8 km, og gjennom hele dalen kjører du ved siden av elven Grønsdalslona.

Det er en smal men vakker dal med høye fjell på begge sider med kraftig vegetasjon. Mye svinger og nytt å se som en dal skal være. Det er mange fosser nedover dalen, både store og små. Der vi tar for oss de største.

Den første du kommer til er en av Norges mest kjente fosser. Låtefossen - en tvilingfoss som kommer ned i to løp fra Lotevatnet. Fossen ligger rett ved veien Rv13, og forsvinner under steinbroen og ut i elven Grønsdalslona. Fossen har stort sett god vannføring hele tiden og er virkelig litt av et syn. Fra Låtefossen til Odda er det 14,7 km. Men faktisk rett før du kommer til Låtefossen ser du Espelandsfoss over elva på venstre hånd ( Vi har ikke bilde av den ).

Den neste du kommer til er Vidfoss. En flott og bred foss som kommer ned på vestsiden av elven 10,1 km fra Odda.

 

Så etter en stund kommer du til Strandfoss - som ligger på vestsiden av Sandvinvatnet rett etter at du er begynt å få vatnet på venstre side. Fossen er lett å få øye på fra veien Rv13, og her begynner du allerede å se begynnelsen på Odda i enden av Sandvinvatnet.

Når du alikevel har stoppet her å ser på den fossen, er det stort sett bare t å snu deg rundt - så ser du Tjørnadalsfossen i fjellsiden på østsiden av Sandvinvatnet rett ved Rv13 der du er. Du ser den fra veien, - men om du vil ta den i nærmere øyensyn er det en liten vei som går opp mot den. Der er en låst bom - så du kan ikke kjøre, og må gå. Men det er ikke mange meterne.

Etter denne er det egentlig ikke noen større fosser i Oddadalen før du kommer til Odda. Men hvorfor ikke beundre den flotte Buerdalen, og Buerbreen ( som er en brearm av Folgefonna ) som du ser i vest over Sandvinvatnet før du kommer til Odda. Den dalen bør du absolutt ta deg en tur til. Kort vei, og du kan kjøre.

Nå er du ferdig med Oddadalen og du er ganske snart i Odda, og starten på Sørfjorden - som er en fjordarm av Hardangerfjorden. Men når du først har kjørt videre forbi Odda på Rv13, ta et blikk til venstre i vest over Sørfjorden ved Ædna, og du vil se - det som vi iallefall synes - er en flott foss som kommer ned fjellsiden. Den er nesten som Sørfjordens eget " brudeslør " der den kommer ned fjellsiden. Jeg har ikke funnet noe navn på den - ikke på noe kart - ikke engang på norgeskartet. Så vi bare kaller den for Ædnafossen.

Men i nærheten nå er Tyssedal, og du kan da den en tur opp til Ringedalsvatnet i Skjeggedal å oppleve Trolltunga, som på få år har rukket å bli en gedigen attraksjon. Totalt ukjent for få år siden - men nå skal alle dit. Ikke så rart. Den er et naturens mesterverk - som bare naturen kan gjøre selv.