Dette er en test på toppen

Atlanterhavsvegen går egentlig mellom Kårvåg og Bud. En strekning på vel 36 km. Her tar vi for oss den delen av vegen som går fra Kårvåg til Vevang, og denne delen av veien som beskrivers her med info og bilder,  er en del av  Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen. Denne delen av vegen som går over bruer holmer og skjær - fra Kårvåg til Vevang - er den mest kjente strekningen langs hele Atlanterhavsvegen.

Denne vegstrekningen ble i 2005 kalt århundres byggverk i Norge, og denne vegstrekningen omtales også som verdens vakreste bilreise - både av nasjonale og internasjonale medier.

Hele strekningen Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen som går fra Kårvåg til Bud, er en vegstrekning på vel, 36 km. Men her tar vi for oss strekning Kårvåg til Vevang, der en del av vegstrekningen på 8,8 km går langt ute i havet over bruer, holmer og skjær. Det er en unik vegstrekning som kjøres og beskues av tusenvis av turister hvert eneste år.

Atlanterhavsvegen 002-foto Geir Johansen.jpg

Historien om Atlanterhavsvegen

I storhavet, utenfor Atlanterhavsvegen, fantes fisken og rikdommen. Fiskerinæringen hadde behov for bedre kommunikasjonsårer for å styrke handel og eksport. Øyfolket på Averøy jobbet hardt for å få til en veg og bruforbindelse - men førstm i 1983 ble arbeidet igangsatt, og strarten på det som sennereskulle bli en enorm turistmagnet var et faktum. Det var tøffe arbeidsforhold, og anleggsarbeiderne opplevde hele 12 orkaner i løpet av den seks år lange byggeperioden. Vegen ble åpnet i 1989, og i 2005 ble den kåret til århundrets byggverk i det 20. århundret. 

Atlanterhavsvegen 0021 - foto Geir Johansen.jpg

Å kjøre denne vegstrekningen er en visuell nytelse, og du kommer virkerlig tett inn på naturen og storhavet som har vært en viktig transportveg i århundrer. Det samme havet som har vært en av landets største inntektskilder i like mange århundrer. Vegen svinger seg elegant fra holme til holme over 7 bruer som i seg selv er en ingeniørkunst på denne flotte vegstrekningen

Du er som sagt langt ute i havet nå, og på flere av bruene og bergene langs veien  kan du prøve fiskelykken enten du er proff eller amatør. Fisk vil du få uansett. Så hvorfor ikke fiske opp din egen middag?. Det er også gode dykkemuliheter i tareskogen langs hele veien for å oppleve et rikt og mangfoldig undervannsliv.

Atlanterhavsvegen 0014 utiskt langs veien-foto Geir Johansen.jpg

Det er anlagt flere stoppepunkter og god parkering flere steder der du kan slappe av og nyte utsikten. På den største av dem er det også en restaurant med både inne og uteservering, og på haugen over restauranten er det flott utsikt i 360 grader, og fra denne haugen går gløder fotokameraene.

Det er forøvrig flere stoppepunkter langs veien som er anbefalt å ta en liten pust i bakken og bare nyte utsikten. Her er mye å se på - fra det rolige, og ofte brutale havet, - til nydelig og natur natur i det fjerne, holmer og skjær. Men de 8 bruene er også en severdighet i seg selv - med sin arkitektur og kunstruksjon for å få denne veien langt uti havet til å bli en realitet.

Kafe langs atlanterhavsvegen - foto Geir Johansen.jpg

Det er bare å nyte turen. Du vil ikke angre et sekund! Du kan faktisk ikke gjøre noe annet.