Hjem Reisemål Vestlandet Severdigheter

Gudvangen-naeroyfjorden-foto_Geir_Johansen.jpg

Vestlandet

Les mer
Close Page View
Trolltunga_-_Foto__Steinar_Talmoen.jpg

Severdigheter

Du er nå på siden Attraksjoner og Severdigheter

Les mer
Close Page View
Flamsbanen-Videre_i_Flamsdalen-flamsbanen_3-foto_Geir_Johansen.jpg

Opplevelser

Les mer
Close Page View
Bergen-bryggen_i_bergen.jpg

Byer og Steder

Les mer
Close Page View

Attraksjoner og Severdigheter


Finn attraksjoner og severdigheter på Vestlandet

Latefossen_002.jpg
Geirangerfjorden_03_foto_Geir_Johansen.jpg

Her finner du attraksjoner og severdigheter på Vestlandet. Se på uthevede severdigheter, eller bruk tags over søkeresultatene for å filterere søket. Her finner du severdigheter som burde dekke enhvers interesse, og kanskje du kan finne noe du liker selv om det ikke var din interesse i utgangspunktet.


Vetslandet er et eldorado av attraksjoner og severdigheter for den tilreisende, der det spesiellt er formidable naturattraksjoner som har gjort vestlandet viden kjent.

Her er det vakre fjorder og fjordlandskaper som kan ta pusten fra noen og enhver. Majestetiske fossefall som kaster seg nedover fjellsidene, og av og til ender rett ned i fjorden - eller langs daler og ender ned i store elver. Mektige Isbreer som enda viser sin kraft og utholdenhet etter siste istid, og er blitt en ettertraktet attraksjon.

Dype daler omkranset av mektige fjell, og med et natur landskap så vakkert at du nesten ikke tror det engang når du har sett det. 

Om ikke det var nok - kan Vestlandet by på høyfjell med arktisk flora, fjellvidder, - og ikke minst fjellformasjoner og fjellutspring som nesten er ubegriperlig å forstå. Naturen har sin egen agenda og arkitektur - som vi visstnok ikke skal forstå. Men skal bare nyte dens fantastiske arkitektur og løsninger, det er gjort av moder jord selv !

Fjell og fjellutspring : Noen kan nevnes som Preikestolen i Lysefjorden, og Trolltunga som hever seg over Ringedalsvatnet. Unike fjellformasjoner og ettertraktede reisemål.

Noen av de vakre fjordene : Geirangerfjorden og Nærøyfjorden som er på Unesco`s verdens arv liste og de mest kjente. Hardangerfjorden, og ikke minst Sognefjorden som er verdens lengste isfrie fjord og verdens tredje lengste fjord, og har mange flotte fjordarmer som Aurlandsfjorden og Lustrafjorden med fler.

Fosser : Som Låtefossen, Vøringsfossen, Vidfoss, Steinsdalsfossen ( som du kan å bak fossefallet ), Fossene de 7 søstre og Friaren, Tvindefossen, Mardalsfossen, Rjoandefossen og mange mange fler.

Isbreer : Jostedalsbreen er den største, og nok den mest kjente med mange kjente brearmer, - og med Svartisen som den nest største i landet. Brearmer fra Jostedalsbreen er Briksdalsbreen, Kjenndalsbreen, Bøyabreen, Melkevollbreen,  med fler - som blir omtalt på våre sider. 

  • slide

    Fremhevede

Noen fremhevede severdigheter fra landsdelen


Søk og finn Attraksjoner og Severdigheter

Når du klikker på et fylke eller " Alle severdigheter ", åpnes resultatene i en annen side som er raskere å søke på, og med flere valgmuligheter.

Alvøen hovedbygning

Bergen: Alvøen er et meget vakkert og spesielt sted med en lang og rik industri- og sosialhistorie. Dette er hovedbygningen og en herregård til Alvøen papirfabrikk og er fra 1797. Gården tilhørte familien Farmers, og inneholder møbler, malerier, sølv og porselen som familien brukte mens de bodde her og brukte gården. Samt minner om Fasmerfamiliens liv i Bergen og Alvøen gjennom mer enn 300 år. Innerst i den lune Alvøypollen løper elven ut fra de høyereliggende Småvatnet og Storavatnet.......

Arkeologisk museum

Stavanger: På Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger, møtes fortid og nåtid gjennom utstillinger, opplevelser, foredrag og publikasjoner. Museets utstillinger og andre aktiviteter gir kunnskap og forståelse for forhistoriens mennesker og samspillet mellom mennesket og naturen. Det er også viktig for oss å legge til rette for refleksjon omkring forholdet vi har til fortiden, og vi ønsker at de som kommer på besøk til oss skal oppleve et møte med et menneske fra fortida.

Atlanterhavsparken

Ålesund: Det Norske Akvariet - Atlanterhavsparken er plassert på Tueneset ved Skarbøvika, helt ut mot havet i bydelen Hessa, ca. tre km fra Ålesund sentrum. Siden 1998 har akvariet vært et av Nord Europa største og mest unike saltvannsakvarier. Det Norske Akvariet er et utstillingsvindu for livet langs Norskekysten og Atlanterhavet. Med utsikt rett mot storhavet, de rike fiskefeltene og de dype norske fjordene, kan en her observere, oppleve og lære om livet i havet, slik naturen er. Vi formidler hver dag ekte opplevelser i ekte

Atlanterhavsvegen

Hele strekningen Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen som går fra Kårvåg til Bud, er en vegstrekning på vel, 36 km. Men her tar vi for oss strekning Kårvåg til Vevang, der en del av vegstrekningen på 8,8 km går langt ute i havet over bruer, holmer og skjær. Det er en unik vegstrekning som kjøres og beskues av tusenvis av turister hvert eneste år.

Bergen Sjøfartsmuseum

Bergen: Norge er en av verdens ledende sjøfartsnasjoner. På Bergens Sjøfartsmuseum kan du se skipsmodeller, malerier og maritime gjenstander som forteller om byens og nasjonens sjøfartshistorie. Vår eldste skipsfart: Denne delen av utstillingene omfatter norsk og vestlandsk sjøfartshistorie fra de eldste tider til og med middelalderen. Fra hundreårene før Kristus og gjennom første årtusen av vår tidsregning, kjenner vi mange båtfunn i Norge og på Vestlandet. å museet kan du se utstilt mange orginalfunn og modeller, blant annet .....

Borgund stavkirke

Lærdal: Borgund stavkirke. Som de andre stavkirkene rundt i landet - kan man ikke annet å bli imponert over byggekunsten, og det håndtverket som er utført med de hjelpemidlene de hadde for mange hundre år siden. Det er ikke funnet en stålnagel som er brukt under oppføringen av kirken. Det er rett å slett håndtverkerkunst av første klasse. Denne sta..

Bøyabreen

Fjærland: Bøyabreen ligger litt nord for Norsk breemuseum i Fjærland. Bare vel 5 minutt med bil fra bremuseet langs Rv 5 vil du se isbreen på høyre side. Bøyabreen er en brearm av Jostedalsbreen, og den som har lettest tilkommelighet for besøkende som ønsker å se en av disse naturens underverker. På grunn av sin enkle tilkommelighet er ...

Breidablikk

Stavanger: Herskapsboligen Breidablikk ble bygget av skipsreder, handelsmann og politiker Lars Berentsen (1838-1896). På slutten av 1800-tallet var han blant de mest velstående borgere i Stavanger, og ønsket seg en representativ bolig som ikke stod tilbake fra naboeiendommen Ledaal. Han engasjerte derfor en av landets mest anerkjente arkitekter, Henrik Nissen i Kristiania, til oppdraget. Boligen stod ferdig i 1882, og var i familiens eie til 1965.

Briksdalsbreen

Olden: Briksdalsbreen er en av Norges mest kjente Isbreer, og en stor turistattraksjon i Briksdalen ved Olden. Briksdalsbreen ligger i Briksdalen innerst i den vakre Oldedalen, og er en mektig brearm av Jostedalsbreen som ligger innenfor området Jostedalsbreen nasjonalpark. Toppen av Briksdalsbreen ligger vel 1900 meter over havet, og foten av den er...

Bryggen i Bergen

Bergen: Bryggen i Bergen som også er kjent som Hansabryggen og Tyskerbryggen, er på Unesco`s verdensarvliste som verdensarv. Bryggen omfatter trehusbebyggelsen og steinkjellere i den gamle historiske bykjernen. Det var også her den aller første bebyggelsen i Bergen lå. Bryggen omfatter vel 13 mål, og har 61 fredede bygninger. Det tyske kjøp...

Byskla i Ålesund

Ålesund: Et kjent og populært utsiktspunkt over byen hvor du får en formidabel utsikt over Ålesund og omliggende områder. På toppen av byfjellet Aksla som ligger bak selve byen, får du en formidabel utsikt over både Ålesund by og omliggende områder i 360 grader, og du kan også beskue de kjente Sunnmørsalpene. Her er det også en fjellstue med restaurant, kafe og en flott utsiktsplattform. Du kan gå opp hit fra selve byen, - og fra du starter nede i byparken går du opp de 418 trappetrinnen før du er har nådd toppen.

Dale steinkirke

Dale i Luster: Dale steinkirke, er en gammel ærverdig og flott steinkirke fra 1200 tallet. Med blant annet gotisk arkitektur og veggmaleri frå 1400-talet. Kirken ligger på Dale i Luster, og er godt synlig fra Fv55 langs Lustrafjorden. Denne kirken fra middelalderen, står i en særstilling i forhold til andre bygdekirker i Norge på grunn av sine to spesielle klebersteinsportaler.

Dalsnibba

Geiranger: Dalsnibba. Uten å bruke dine føtter, kan du komme opp på Europas høyste utsikt fra en bilvei!. Fra 1476 meter over havet kan du nyte en fantastisk utsikt, og det uten å ha gått ut av bildøren før du er her oppe! Når du kommer opp til toppen, og det vel anlagte utsiktspunktet nesten 1500 meter over havet, parkerer bilen, og vandrer ut til det ..

Det Hanseatiske museum

Bergen: Her får du vite hvordan de tyske kjøpmennenes liv og arbeide gjennom vel 400 år ved Bryggen, og satte sitt preg på byen i alle disse årene. Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene forteller historien om de tyske kjøpmennenes liv og arbeid gjennom 400 år. Her får du vite om dene viktige perioden av Bergen by sin historie og enkeltmenneskers skjebner. Hva vet du egentlig om hanseatene? På omvisningene våre får du et unikt innblikk i .....

Feigefossen

Luster: Feigefossen er en kjent foss i Sognefjorden, og kommer nedover fjellet over bygda Feigom i Luster. Fossen ligger på sør-øst siden av Lustrafjorden, som er en fjordarm av Sognefjorden. For å komme til den kan du ta av Fv55 ved Skjolden innerst i Lustrafjorden å følge Fv331 til fossen. Den samme veien du kjører på om du vil se Urnes stavkirke som ligger litt lengre sør ved Ornes. Du trenger ikke kjøre tilbake til Skjolden når du har vært her. Men kan ta bilfergen fra Ornes, og over fjorden og inn på Fv55 igjen.

Fisketorget

Bergen: Kanskje norges mest kjente utendørs marked Fisketorget i Bergen er nok mest sannsynlig norges mest kjente utendørs marked. Her selges det fersk fisk, og sjømat rett fra havet, samt frukt og grønnsaker. I tillegg til blomster og planter i alle varianter. Her får du også kjøpt ferdige retter laget av fersk fisk og sjømat hvor du kan nyte et godt måltid mens du ser på det yrende folkelivet som er her på torget.

Flåmsbanen

Flåm: Flåmsbanen.Verdens vakreste togreise - blir det sagt om Flåmsbanen som går fra Flåm - gjennom den naturskjønne Flåmsdalen, og ender på Myrdal stasjon - der Bergensbanen og Flåmsbanen møtes. Flåmsbanen er en sidebane til Bergensbanen, og går mellom Myrdal stasjon øverst i Flåmsdalen og til Flåm stasjon nede ved Flåm innerst i Aurl..

Flåmsdalen

Flåm: Flåmsdalen er en naturperle av de skjeldne, og strekker seg fra Flåm innerst i Aurlandsfjorden og opp til Myrdal vel 800 meter over havet. Myrdal er stedet hvor jernbanene Bergensbanen og Flåmsbanen møtes, og hvor du kan gå av Bergensbanen ved Myrdal stasjon, og ta den berømte Flåmsbanen ned gjennom hele Flåmsdalen ned til Flåm........

Fløibanen

Bergen: Fløibanen er en skinnegående kabelbane som går fra Bergen sentrum og opp til utsiktspuntet Fløien på fløyfjellet. Her får du panoramautsikt over Bergen, fjorden, omliggende natur og fjellområder. Her ser du forivrig nesten rett ned på den kjente Bryggen i Bergen, havnen og sentrum. På turen både opp og ned kan du nyte utsikten fra panoramav..

Fløien utsiktspunkt

Bergen: Populært utsiktspunkt på Fløifjellet i Bergen. Fløien er et populært utfartssted, og en ettertraktet attraksjon og utsiktspunkt for Bergens besøkende. For å komme opp til Fløien på toppen av Fløifjellet - tar du Fløibanen som er en skinnegående kabelbane fra Bergen sentrum og opp til utsiktspunktet på Fløifjellet. På toppen her er det anlagt et stort ....

FN-parken

Vikeså: Like sør for sentrum av det lille tettstedet Vikeså, finner du FN-parken rett ved,- og godt synlig langs E39. Det er et flott monument med en bauta - til minne om den første norske soldaten som omkom i en FN-operasjon. Annbjørn Gjedrem ble stukket ned under vakttjeneste mens han var soldat i DanNor IV.Tidligere FN-ambassadør Ole Ålgård stod for avdukingen av minnebautaen, som var reist av Rogaland FN-Veteranforening - på FN-dagen i 1994. I 2005 ble det reist åtte nye miniatyrbautaer over de andre fra Rogaland som har mistet livet i FN-tjeneste.

Fossen De 7 søstre

Geiranger: Midt inne i Geirangerfjorden kaster 7 fossefall seg ut over fjellsiden ved Knivsflå. På avstand kan de ligne håret til 7 kvinner, og derav fått navnet de 7 søstre. Fossefallene er noe av det mest kjente i Geirangerfjorden - nesten like kjente som Geirangerfjorden selv, og finnes garantert på titusenvis av filmruller etter årenes løp med turisme inn....

Fossen Friaren

Geiranger: Fossen Friaren. Kjært barn har mange navn som Friarfossen, Geitfossen, Skageflåfossen. Fossen Friaren er inne i Geirangerfjorden og kaster seg ut over de bratte fjellsidene i fjorden i en flaske formet form - rett over fjorden for fossene De 7 søstre. Det blir sagt at siden fossen ligger rett over fjorden for de 7 søstrene - gjør friaren kur til ......

Gamle Stavanger

Stavanger: Den gamle flotte bebyggelsen av 173 vernede og restaurerte trehus - som utgjør gamle Stavanger - ligger i skråningen på vestsiden av Vågen ved havnen og sentrum i Stavanger. Husene er bygget på slutten av 1700 tallet og i løpet av 1800 tallet. Du føler virkelig et historisk sus når du vandrer i de trange gatene med alle de velholdte små og ko...

Gamle Strynefjellsvegen

På tur over Strynefjellet som er et eldorado i et villt og vakker fjellanskap, der kontrastene fra lavlandet til høgfjellet er formidable. Byggingen av Strynefjellsvegen ble påbegynt i 1881 og utført med handmakt av rallara fra Sverige og lokalbefolkning, og hele vegen stod ferdig i 1894. Sognefjellsvegen er stort sett akkurat slik den var den gangen den stod ferdig - foruten asfalt. Her kjører du en del av veien på grusveg, og de karakteristiske stabbesteinene ( kantsteiner ) står slik de har stått siden veien stod ferdig, - og fra en tid ....

Gamlehaugen

Bergen: Gamlehaugen er den offisielle kongeboligen i Bergen. Bygget ligger i et parkanlegg på Paradis. Gamlehaugen ble bygd av Christian Michelsen og sto ferdig i 1900. Gamlehaugens første etasje er viet minnet om statsminister Christian Michelsen og ble etterlatt i all hovedsak slik den var ved hans død i 1925. Allerede i 1927 ble museet åpnet for publikum og kun små forandringer er gjort siden den gang. Museumsdelen består av til sammen åtte ulike rom som hver har sine interessante.....

Geirangerfjorden

Denne dyp blå fjorden er omtalt som " Perlen blant Norges fjorder " og er et av av Norges mest besøkte og attraktive turistmål. Med sine høye fjell og buldrene fossefall som kommer ned fjellsidene og frodig grønn vegetasjon som omkranser fjorden, beskrives den også som juvelen blant de mange vakre norske fjordene. I 2005 ble Geira..

Hitlertennene

Brusand: Hitlertennene var en del av et forsvarsverk som ble bygget på Jæren i regi av Tyskland under den andre verdenskrig. Tyskerne fryktet et angrep fra havet, og for å stoppe allierte stridsvogner og amfibiebiler ble det lagt brede minefelt på stranden og lenger oppe ble det plassert store stein- og betongblokker i flere rekker. Flere hundre menn måtte delta i dette arbeidet, de fleste var tvangsutsendte fra Jæren, Egersund og Stavanger. Og etter hvert ble Hitlers norske tanngard ferdig for å beskytte tyskerne mot angrep fra havet.

Hopperstad stavkirke

Vik i Sogn: Stavkirken skal være bygd omkring år 1130, og den står på sin originale tuft. Kirken, som også har vært kalt Hoprekstad eies av Fortidsminneforeningen. Dendrokronologiske prøver tatt i 1997 på syv forskjellige steder i kirken gav dateringer mellom 1034 og 1116, men ingen endelig datering. I 1982 ble det ved en reparasjon i nordre korsval avdekket et stolpehull, noe som kan indikere at det tidligere har stått en stolpekirke på stedet.

Jugendstilsenteret

Ålesund: Jugendstilsenteret er et formidlingssenter og museum som både anvender moderne multimedieutstillinger og viser mer tradisjonelle gjenstandsutstillinger. Jugendstilsenteret ligger i den gamle Apotekergaarden fra 1907, og er både et spesialmuseum og nasjonalt kompetansesenter for jugendstilen. I utstillingen Fra aske til jugendstil kan man ta en tidsmaskin tilbake til bybrannen i 1904 som la hele byen i aske, og gjennom to multimedieprogrammer kan man lære mer om brannen....

Kaupanger stavkirke

Kaupanger: Navnet på kirken vitner om at den lå på en handelsplass, en kaupang, der en bymessig bebyggelse vokste fram i middelalderen. Kaupangen lå trolig ved stranden nedenfor Kaupanger hovedgård og den omtales i Sverres saga årene 1183-1184. Før 1660 er lite skriftlige kilder om kirken. Kaupanger er en langkirke med hevet midtrom omgitt av 22 staver, med 8 staver på hver langside og 3 på hver kortside samt 2 i koret. Dette er det største antall staver i noen stavkirke. Bjerknes tegning av grunnplanet etter...............

Kjenndalsbreen

Loen: Kjenndalsbreen ligger innerst i Lodalen, vel 17 km fra Loen ( bomveg ). Fra parkeringsplassen tar det vel 15 min å gå til foten av denne brearmen av Jostedalsbreen. Kjenndalsbreen er forøvrig Jostedalsbreenˋs lågaste brearm. Den er ikke mindre imponerende av den grunn. En ting er at isbreeen er imponerende nok - men på tur hit kjører du i ...

Kjosfossen

Flåm: Kjosfossen er en kjent foss innerst i Flåmsdalen, som har en total fallhøyde på 225 meter, fordelt på flere nivåer, og et fritt fall på 93 meter. Fossen er et yndet fotomotiv for alle som reiser med Flåmsbanen opp gjennom Flåmsdalen fra Flåm til Myrdal. Flåmsbanen stopper i 5 - 10 minutter ved fossen, slik at de reisende kan gå av toget og se på og fotografere fossen. I turistsesongen på sommeren viser Huldra seg nede ved fossen når toget kommer inn på................

Knivsflå

Geiranger: Knivsflå er en fraflyttet fjellgård oppe på et platå ved siden av fossene De Sju Søstre, ca. 250 meter over Geirangerfjorden. Garden er et yndet turistmål for dem som besøker Geiranger og Geirangerfjorden. Det går sti opp til garden, og det tar vel 25 minutter å gå opp fra der stien starter nede ved fjorden. For å komme til starten av stien må du enten ta Sightseeing båten, eller Taxibåt fra Geiranger. Knivsflå er en av flere gårder i og under rasutsatte fjellheng i Geiranger, sammen med gårder som ..............

Krunefossen

Loen: Foss som kommer ned fjellet like før Kjenndalsbreen. Når du drar inn til Kjenndalsbreen innerst i Lodalen, og Kjenndalen. Kommer Krunefossen ned fjellet til venstre like før du kommer inn til breen. Den er til venstre opp fjellet når du står på parkeringsplassen i enden av veien. Fossen tar med seg smeltet vann fra Krunebreen som i likhet med Kjenndalsbreen er en brearm av Jostedalsbreen. Det smeltede vannet fra Krunebreen samler seg i Kruneelva før det kommer til fossen og stuper ned fjellsiden. Selve isbreen ser du ikke nede fra dalen, ....

Låtefossen

Oddadalen: Låtefossen er en 165 meter høy tvillingfoss i Oddadalen ( også kalt fossenes dal ). Den er en av Norges mest kjente fosser, og Oddadalens mest kjente foss - som har flere fosser langs dalen i en strekning på vel 10 km. Låtefossen er en av Norges mest besøkte og attraktive naturattraksjoner, og har i gjennomsnitt like mange besøkende hvert år...

Lodalen

Loen: Lodalen er en spektakulær men samtidig natturskjønn dal som går i sørlig retning fra Loen ved Nordfjorden i Stryn. Innerst i Lodalen finner man den kjente Kjenndalsbreen som er den laveste brearmen av Jostedalsbreen. Fra du starter nede ved Loen å kjører innover mot Lodalen og Lovatnet langs Loelva som du får på høyre side, begynner du ....

Møllebukta badestrand

Stavanger: Badestranden ligger flott til og godt skjermet i Møllebukta i Hafrsfjord, rett ved severdigheten " Sverd i Fjell ". Hele Møllebukta er et badeplass og turområde i flotte omgivelser, og ikke minst i historiske omgivelser. Det var her at slaget i Hafrsfjord skjedde i 872, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Når du er på stranden er det bare å se til venstre. Da ser du tre store sverd som står ned i berget. Det er minnesmerket for det som skjedde her i 872.

Nærøyfjorden

Nærøyfjorden er en spektakulær opplevelse med sine stupbtratte fjellsider, som er opptil 1761 meter over havet, og fjorden er bare vel 250 meter bred på sitt smaleste. Forøvrig - i 2013 ble fjorden brukt som en inspirasjon til byen Arendelle i Disney filmen Frost. En 17 km lang fjord som utgjør det mest ekstreme og vakre du kan finne av en fjord i.......

Norsk bremuseum

Fjærland: Ved Norsk Bremuseum i Fjærland får du vite alt som er verd å vite om Norsk isbreer. Museet har en innholdsrik og spennende forklaring på hvordan isbreene oppstod, og hvordan de fungerer. Det er mange utstillinger og modeller av isbreer og dens egenskaper. useet er i tillegg et interaktivt museum hvor de besøkende kan utføre sine egne ek....

Norsk hermetikkmuseum

Stavanger: Museet som er i Gamle Stavanger. Norsk hermetikkmuseum ble etablert i 1982 som et minne over hermetikknæringen som fra 1860 til 1960 var en stor og betydningsfull industri i Stavanger. Museet ligger i en nedlagt hermetikkfabrikk i bydelen Gamle Stavanger. Utstillingene viser gammelt produksjonsutstyr fra perioden 1880 til 1925, og besøkende kan følge hele produksjonslinjen fra sardinene ble fanget til de ble lagt i boks. Hermetikkmuseet har store papirarkiver som dokumenterer virksomheten til de tidligere hermetikkfabrikkene.....

Norsk oljemuseum

Stavanger: Norsk Oljemuseum i Stavanger er et moderne, interaktivt museum hvor du kan oppleve hvordan olje og gass ble til for millioner av år siden, hvordan petroleum blir funnet og produsert og hva disse ressursene brukes til. Ved presentasjon av originale gjenstander, modeller, film og interaktive utstillinger formidles historien om oljevirksomheten på norsk kontinentalsokkel. Museet gir også innsikt i teknologiutviklingen innen olje- og gassindustrien og hvordan denne næringen har påvirket det norske samfunnet.

Oddadalen

Odda: Nå er du i Oddalen - Fossenes dal - og her finner du flere fosser innen 10 km. Og det i en vanvittig flott natur. Oddadalen går fra Skare hvor du forlater E134 og svinger inn på Rv13 mot Hardangerfjorden, og helt inn til tettstedet Odda som ligger i enden av dalen og Sandvinvatnet, og med Sørfjorden som er fjordarm av Hardangerfjorden i front. Fra Skare til odda kjører du gjennom dalen i 16,8 km, og gjennom hele dalen kjører du ved siden av elven Grønsdalslona.

Oldedalen

Olden: En naturskjønn dal med tonnvis vakre av synsinntrykk helt fra Olden og inn til Melkevollbreen. Oldedalen er en naturskjønn perle med frodig grønn vegetasjon, landbruksområder, og med høye fjell som er en en del av Jostedal nasjonalpark som omkranser hele dalen. Innerst i Oldedalen finner man den kjente Briksdalsbreen som ligger i side......

Ole Bulls museum

Bergen: Museet Lysøen består av fiolinisten Ole Bulls villa og selve øyen med skog og parkanlegg. Her finner du også et gammelt gårdstun fra 1600-tallet og en liten kafé. All bebyggelse på Lysøen er samlet på øyas østside, nær sjøen. Dominerende i landskapet er Ole Bulls villa med tilhørende tjenerbolig og uthus (nå kafé). Ved anløpskaien ligger også et gammelt gårdstun fra 1600-tallet; Gamletunet. Ole Bulls sommervilla på Lysøen ble bygget i årene 1872-73, og den er helt unik i norsk....

Preikestolen

Stavanger: Preikestolen er en av Norges mest besøkte attraksjoner, og Rogalands mest besøkte. Dette fjellplatået som ligger 604 meter over Lysefjorden er av både Lonely Planet og CNN kåret til et av de mest spektakulære utsiktspunkter i verden. Fjellplatået er ca 25 x 25 meter. Preikestolen regnes som Norges fremste naturbaserte reisemål, med....

Ramnefjellsfossen

Loen: Ramnefjellsfossen har et totalt fall på 808 meter fordelt på flere nivåer, og et fall på 600 meter i den aller bratteste delen. Fossen kommer ned Ramnefjellet i Lodalen, og får vann fra Ramnefjellsbreen som er en del av Jostedalsbreen. Ramnefjellet var åsted for to av norges største rasulykker ( les mer om rasulykkene lengre ned på siden ). Du ser på bildet til høyre for fossen hvor fjellsiden raste ut. Det er feltet med ingen vegetasjon.

Rjoandefossen

Flåm: Rjoandefossen er en foss i den vakre Flåmsdalen med ei høyde på 310 meter, og eit fritt fall på 147 meter. Fossen ligger ca 5 km inn i dalen fra Flåm, og ligger i fjellet på vestsiden av dalen. Den vises godt i fra vegen ( Rallarvegen ) når du kjører, eller sykkler inn dalen. Eller fra Flåmsbanen om du tar den inn gjennom dalen.

Skageflå

Geiranger: Skageflå er en fraflyttet fjellgård oppe på et platå ved siden av fossene Friaren, ca. 250 meter over Geirangerfjorden. Garden er et yndet turistmål for dem som besøker Geiranger og Geirangerfjorden. Det går sti opp til garden, og det tar vel 25 minutter å gå opp fra der stien starter nede ved fjorden. For å komme til starten av stien må du enten ta Sightseeing båten, eller Taxibåt fra Geiranger. Knivsflå er en av flere gårder i og under rasutsatte fjellheng i Geiranger, sammen med gårder som ..............

Sognefjellet

Sognefjellet: Nå tar vi oss en tur over Sognefjellet langs Nasjonal turistveg Sognefjellet Fv55. Det er virkerlig en opplevelse, fra den frodige og grønne Bøverdalen - til Sognefjellets ville landskap med utsikt til Jotunheimens mektige fjell i øst, og til man kjører ned av fjellet mot Fortun gjennom den atter frodige Bergsdalen. Her viser vi deg i bilder hele turen - så det er bare å klikke på de lyseblå linkene - så kommer det opp bilder fra der vi beskriver turen. Lengre ned er det også et bildegalleri med bilder i rekkefølge fra Lom til Skjolden.

Sognefjorden

Sognefjorden er med lengde på 205 km Norges lengste fjord, verdens tredje lengste fjord- men er samtidig verdens lengste isfrie fjord. Fjorden er 1308 meter på sitt aller dypeste. Fjorden går fra kysten og inn til Skjolden ved foten av Jotunheimen. Skjolden ligger innerst i Lustrafjorden som er en fjordarm av Sognefjorden. Sognefjorden og dens man...

Solastranden

Stavanger: Solastranden er 2,3 km lang, og er en populært badestrand og utfartsområde både for lokalbrfolkningen og tilreisende. Sunday Times har kåret stranden til verdens 6 beste. Stranden ligger like ved Sola flyplass ( Stavanger lufthavn ), og det er både hotell og restaurant i nærheten av stranden, samt en golfbane.

Stavanger kunstmuseum

Stavanger: Stavanger kunstmuseums samling består av over 2600 kunstverk fra 1800-tallet og frem til i dag, med hovedvekt på norsk kunst. Samlingen er i stadig utvikling og arbeidet følger museets innsamlingspolitikk, som legger vekt på utvikling av enkelte sentrale kunstnerskap fra 1800-tallet. Museet kjøper samtidskunst som kan utvide og kompletter perspektiver i samlingene, men som også er relevant både i en regional og internasjonal sammenheng. Ut over egne innkjøp tar museet imot relevante langtidsdeponier.

Stavanger maritime museum

Stavanger: Sjøfartsmuseet ble åpnet i 1926, og skulle samle inn og bevare gjenstander, arkiver og annet materiale som dokumenterte byens sjøfartshistorie og dens betydning for distriktets økonomiske og kulturelle liv. Målet var videre å tilrettelegge dette materialet for forskning, og gjøre det tilgjengelig for publikum. I nesten 30 år var Sjøfartsmuseet ubemannet, og først i 1954 fikk museet en egen styrer. Utpå 1960-tallet øker aktiviteten betraktelig, spesielt i forhold til satsningen på marinarkeologien. Dette endte med at museet i 1969 ved kongelig resolusjon ble pålagt forvaltningen av kulturminner under vann i Rogaland.

Stegastein

Aurland: Fra 640 meter over havet får du en formidabel utsikt over Aurlandsjorden, helt fra innløpet fra Sognefjorden og inn til Flåm som ligger innerst i fjorden. Stegastein er godt anlagt med en utsiktsplattform av stål og limrte - langt oppi siden av Aurlandsfjellet, og stikker vel 31 meter ut fra fjellet. Her står du egentlig i løse luften å kan beundre utsikten. Her henger du egentlig ut....

Steinsdalsfossen

Norheimsund: Steinsdalsfossen er selv med sitt lave fall på bare 50 meter, en av norges mest besøkte fosser. Det er noe som gjør den spesiell som få andre fosser kan vise til. Her han du nemlig gå bak selve fossefallet å se ut gjennom fossen. Fossen ligger vel 2 km vest for Norheimsund i Hardangerfjorden langs Fv7 Nasjonal turistveg Hardanger fra Norheimsu...

Strandfoss

Oddadalen: Strandfossen ligger i Oddadalen som også kalles " fossenes dal, fordi her finner du flere store og små fosser i en distanse på 10 km. Hele Oddadalen fra man starter ved Skare langs Rv13 mot Odda og Hardangerfjorden - er en naturperle. Fra Skare til Odda er det 17 km, og å denne finner man også en av Norges mest kjente fosser - den kjente tvillingfossen - Låtefossen. Strandfossen ligger på vestsiden av Sandvinvatnet - ikke så langt sør for Buerdalen, med Tjørnadalsfossen på østsiden av vatnet langs Rv13.........

Sverd i fjell

Stavanger: Sverd i fjell er et monument innerst i Hafrsfjord. Monumentet er laget av skulptøren Fritz Røed, og ble avduket av Kong Olav i 1983. Det er tre store sverd som er satt ned i svaberget til minne om slaget i Hafrsfjord i år 872, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Det største sverdet representerer den seirende kongen, mens de to andre symboli....

Terland Klopp bro

Gyadalen: Terland klopp er en 60 meter lang steinhellebro fra rundt 1800 med 21 løp, og regnet som den lengste i norden i sitt slag. Broen er en huldikebro eller steinhellebro over elven Gya - som kommer fra Gyavatnet i Gyadalen langs Fv42 - ca 15 km nord-øst for Egersund. Broen er arkitektonisk vakker å se på, og viser bare at jaggu kunne de sine saker de som bygget den. Broen ble hevet i rundt 1903, og ble tatt ut av trafikk i 1977. I 2008 ble broen fredet av Riksantikvaren - som vernet i nasjonal verneplan for veier, broer og veirelaterte kulturminner.

Tjørnadalsfoss

Oddadalen: Tjørnadalsfoss ligger i Oddadalen som også kalles " fossenes dal, fordi her finner du flere store og små fosser i en distanse på 10 km. Hele Oddadalen fra man starter ved Skare langs Rv13 mot Odda og Hardangerfjorden - er en naturperle. Fra Skare til Odda er det 17 km, og å denne finner man også en av Norges mest kjente fosser - den kjente tvillingfossen - Låtefossen. Tjørnadalsfossen ligger rett ved Rv13 på østsiden av Sandvinvatnet, og rett over vatnet fra der du er ser du Strandfoss.

Trollstigen

Trollstigen er uten tvil en av de mest dramatiske kjørerurene du kan oppleve i landet. Her kjører du opp den bratte fjellsiden, - eller det kan vel mest føles som man klatrer opp - gjennom 11 knappe hårnålsvinger. Her gjelder det å ta det med ro å kjøre rolig. Dette er ikke et veistykke for å haste seg avgårde. Du vil fort etter du er begynt å stige opp f....

Trolltunga

Odda: Trolltunga er et fjellutspring som " henger " ut av fjellet, 700 meter over Ringedalsvatnet i Sjeggedal, og 1100 meter over havet. Den er en av de mest spektakulære fjellformasjonene i landet, og tiltrekker seg en mengde turister og friluftsfolk hvert eneste år. Trolltunga har vært relativt ukjent, og det er i løpet av de siste årene turismen til trolltunga....

Trollveggen

Trollveggen. Nå ser du opp mot Nord Europas høyeste loddrette stup, vel plassert i Trolltindmassivet i Romsdalen, - midt i Romsdalsalpene hvor fjellklatrersportens vugge i Europa startet rundt år 1880. Den som ikke lar seg imponere av dette et av naturens underverk - tror jeg faktisk ikke er født. Det er rått, det er villt, og det er va..

Tvindefossen

Voss: Kjent fossefall like nord for Voss. Tvindefossen er et kjent fossefall som ligger 12,6 km nord for Voss. Fossen er godt synlig fra E16, og den 110 meter høye fossen er et flott syn der den kommer nedover fjellsiden, og vider seg utover i bredden i sitt fall nedover fjellet. Rett ved fossen er det både campingplass og kiosk.

Ulriksbanen

Bergen: Kabel og gondolbane som går til toppen av fjellet Ulriken. 7 minutter, og du er på toppen av fjellet Ulriken med Ulriksbanen. Her får du en formidabel utsikt over Bergen by, fjorden, og omliggende fjell og natur. Forøvrig - er du sulten når du komer opp hit, er det en flott restaurant som du kan nyte et godt måltid og god drikke mens du først er her oppe - i tillegg til utsikten.

Urnes stavkirke

Ornes: Urnes stavkirke ligger på gården Ornes på sørsiden av Lustrafjorden. Selv om dateringer er usikker er den beregnet datert til rundt 1140, og er således en av norges eldste stavkirker. I 1979 ble den tatt med på Unesco`s verdensarvliste. Det er spor etter enda eldre kirker her som denne står nå, og nyere forskning kan påvise at det har stått hele tre..

Vidfoss

Oddadalen: Vidfoss ligger i Oddadalen som også kalles " fossenes dal, fordi her finner du flere store og små fosser i en distanse på 10 km. Hele Oddadalen fra man starter ved Skare langs Rv13 mot Odda og Hardangerfjorden - er en naturperle. Fra Skare til Odda er det 17 km, og å denne finner man også en av Norges mest kjente fosser - den kjente tvillingfossen - Låtefossen. Oddadalen er en smal dal på det meste av strekningen, med høye fjell på begge sider og sterk vegetasjon......

Vøringsfossen

Eidfjord: Vøringsfossen ligger innerst i Måbødalen tett langs Rv7 som går fra Eidfjord innerst i Hardangerfjorden og over Hardangervidda mot Geilo langs Rv7. Fossen har et totalt fall på 182 meter og et fritt fall på 147 meter, og er en del av elven Bjoreio. Vøringsfossen er en av Norges mest besøkte og kjente attraksjoner, og besøkes av flere titalls tusen turis...


Finn Attraksjoner og Severdigheter på kartet


Find closest location

Show all

© GoTo Norway 2017