Dette er en test på toppen


- Vestlandet / Sogn og Fjordane / Flåm / E16 -


Foto ©: Geir JohansenFlåm

En liten bygd som ligger innerst i Aurlandsfjorden i fenomenalt vakre naturlandskaper

Flåm er ei lita bygd, eller et lite tettsted som ligger innerst i Aurlandsfjorden. Flåm ligger idyllisk til omkranset av høye fjell og et nydelig fjordlandskap. Rett ut fra sentrum og kaipromenaden ser man utdover den flotte Aurlandsfjorden, og i bakkant ser du innover den vakre Flåmsdalen - som forøvrig er viden kjent for sin storslåtte og vakre natur. Det er gjennom denne dalen helt opp til Myrdal at Flåmsbanen går. En tur opp Flåmsdalen med Flåmsbanen er av mange utenlandske media titelert som " Verdens vakreste togreise ", deriblant det verdenskjente reisemagasinet Lonely Planet.

Flåm er ikke store bydga med sine vell 400 innbyggere. Men i sommersesongen yrer det av folkeliv her. Flåm blir besøkt av vel 250 000 turister som anløper stedet med Cruiseskip - som har opp mot 160 anløp til Flåm pr år i sommersesongen. Det gjør Flåm til en av Norges største Cruisehavner. I tillegg blir Flåm besøk av flere hundre tusen turister som ankommer med bil eller buss. I 2017 var det meldt at det var rundt 1,4 milloner turister innom Flåm.

Flåm ligger forøvrig rett ved, og blir passert av E16, og er lett tilgjengelig for alle som kjører egen bil eller tar buss. Det er forøvrig mange charterbusser som har turer til Flåm. En god plass når du kjører E16 og vil ha en oversikt over Flåm, er på utkjørselen rett før du kjører inn i Gudvangtunnellen.

Det er ikke det miste rart at Flåm er blitt et attraktivt turistmål. Nydelig plassert i Vestlandets vakre fjorder, omkranset av majestetiske fjell, og kort avstand til noen av landets flotteste attraksjoner og fjorder. Først Aurlandsfjorden som Flåm ligger helt innerst i fjordbotn av, og som er en fjordarm av Sognefjorden. Aurlandsfjorden får du en panoramautsikt over i begge retninger fra utsiktspunktet Stegastein i Aurlandsfjellet.

Nærøyfjorden som for det første er på Unesco`s verdensarvliste, og det andre er titelert av blant annet Lonely Planet og National Geograpich som verdens vakreste og mest spektakulære fjord - som også er en fjordarm av Sognefjorden. Den ligger forresten bare 19.8 km fra Flåm gjennom Gudvangtunnellen, og da er du i fjordbotn ved Gudvangen. 

Flåmsbanen er en liten historie i seg selv. Bare navnet gir alle dem som har tatt en tur med den våte øyne med lengsel i. Verdens vakreste togreise som Lonely Planet skrev. En tur med Flåmsbanen starter nede i Flåm sentrum, og går opp gjennom hele den vakre og spektakulære Flåmsdalen, og opp til Myrvang der den korresponderer med Bergensbanen. 

Flåmsdalen er bare enkelt å greit spektakulær og vakker. Høye fjell, idyllisk, vakker og spektakulær på en gang. Her ser du garder langt oppi fjellet. Med en utrolig vegetasjon, fossefall som kaster seg nedover fjellsidene, og en brusende elv nedover dalen der endel av den forsvinner inn i hull i fjellet. Denne dalen kan du best oppleve med en tur med Flåmsbanen eller på sykkel. Men det er faktisk bilvei nesten hele dalen opp til Myrvang.

Aurlandsdalen ved Aurlandsvangen er også en dal i nærområdet som virkelig er verd et besøk. Frodig og vakker med et utrolig landskap, og - fjellandskap. Og utsikten over denne dalen ned fjellet ( i spiralene ) fra Fv50 er formidabel - du ser utover et evetyrlandskap.

Overnatting, Spisesteder og Camping:

Det er an mass med overnatting og spisesteder i både Flåm og nærområder. Men vær tidlig ute å bestille overnatting for å være sikker. Men det er mange Campingplasser i området, og hytteutleie. Så muligheter for overnatting er likevel stor om du bare kommer innom.

Aktiviteter og Opplevelser:

Det er mange opplevelsesaktører som tilbyr både Fjord-Cruise, båtturer på de vakre fjordene, samt andre opplevelser som sykkelturer, fjellvandringer og andre flotte opplevelser for den som besøker stedet. Vi håper du finner dem under vår Aktiviteter og Opplevelser lengre ned på siden.
Her er stedet på Norgeskartet


Les mer videre ned om Attraksjoner og Severdigheter, Aktiviteter og Opplevelser med mer.

 • slide
  Bilder
  Foto ©: Geir Johansen
  - Aurlandsfjorden -

Se noen flere bilder fra Flåm og nærområder

Her er noen få utvalgte bilder. Flere bilder på egen bildeside.


Flere bilder kommer på egen bildeside
 • slide
  Severdigheter
  Foto ©: Geir Johansen
  - Flåmsdalen -