Hjem Reisemål Østlandet Severdigheter Nordre Skøyen hovedgård

- Østlandet / Oslo / Østensjø / E6 -Foto ©: Geir Johansen

Bilde: Nordre Skøyen hovedgård

Kategori: Historie og Kultur

Type: Hovedgård


Nordre Skøyen hovedgård er en av de aller eldste gårdene øst i Oslo.

Hovedgården har gått gjennom de faser som har vært så typisk for mange av våre storgårder. I middelalderen klostergods, etter reformasjonen krongods og først de siste 3-400 år har gården vært i privat eie. Arkeologene har fastslått at de aller eldste delene av grunnmuren kan stamme fra Håkon Håkonsons tid ca år 1250.

Etter reformasjonen ble Skøyen krongods. På 1600-tallet førte kongene store og dyre kriger. Det å pantsette statens gårder til rike privatpersoner var en vanlig måte å bidra til å finansiere disse krigene. Derved ble Skøyen pantsatt en rekke ganger før den omsider gikk helt over i privat eie på 1660-tallet. Vi kjenner en av disse tidlige eierne gjennom portrettet av den frodige Maren Jensdatter som i dag henger på veggen i hovedgårdens nordfløy. Hennes far, borgermester Laurits Hansen, var første eier av den eldste av de opprinnelige Chistiania gårder som fortsatt er bevart, Rådhusgaten 19. Hun selv hadde et svært frynsete rykte og hadde en rekke feider og konflikter med folk.

Senere fulgte en rekke nye eiere og en av disse, Jess Carlsen, mener man var den som skapte den gården vi i dag kjenner. Parkanlegget med den flotte lindealleen er også hans verk. Det ble anlagt rundt 1750. Bygningene hadde forfalt kraftig før hans tid. Jess Carlsen var en velstående sagbrukseier, og han foretok store utbedringer av bygningene. Gården fikk omtrent det utseende den har i dag, bortsett fra sydfløyen som ble revet i 1840-årene. I dag kan vi fortsatt beundre dragen i tårnspiret som bærer Jess Carlsens diagram.

Omgitt av et fantastisk parkanlegg og med den unike linde-alléen er dette et av Oslos flotteste selskapslokaler. Her kan man enten ta kirken ut i naturen og foreta vielsen på stedet av en prest eller velge en borgerlig vigsler.

Tekst og info fra Nordre Skyen hovedgård.

Se været i Oslo
Se værmeldingen på stedet

Se flere bilder av severdigheten


No images were found.

Her finner du Severdigheten på Norgeskartet


Se severdigheten på Norgeskartet

Koordinater: 59.907663, 10.827675

Se området med Google street view

Gps: 59°54'27.6"N 10°49'39.6"E

Adresse: Peter Aas' vei 850, 0667 Oslo

Andre Severdigheter i nærheten

Under arbeide og kommer snart

Del, les, og skriv kommentarer
© GoTo Norway 2017

xxx