Dette er en test på toppen

Gudbrandsdalen er en 230 km lang naturskjønn dal fra Lillehammer i sør til Lesjaskogvatnet i nord

Gudbrandsdalen strekker seg 230 km fra Lillehammer i sør (124 m.o.h) til Lesjaskogvatnet i  nord (612 m.o.h), og er plassert mellom Valdres i vest og Østerdalen i øst. Elven Gudbrandsdalslågen renner ned gjennom hele dalen med både rolige partier, og elvestryk. Elven Sjoa som munner ut i Gudbrandalslågen ved Sjoa, og er på grunn av sine mange elvestryk, en veldig populær elv til elverafting.

E6 går ned gjennom stort sett hele dalen fra Dombås til Lillehammer, og det samme gjør Jernbanen. Nå er det mye nybygget vei langs dalen som nå går utenom flere av de små koselige tettstedene. Så det er sterkt å anbefale å ta deg avstikkere fra hovedveien. Både langs "den gamle E6 som kalles Gudbrandalsvegen ", og langs flere andre både omveier og avsikkere som bringer deg til flotte naturopplevelser på begge sider av elven - og få med deg de små koselige små tettstedene som er her. Tettsteder som Ringebu, Kvam, Fåvang, Vinstra, Hundorp med flere. Samt innom flere historiske flotte hus og garder, Severdigheter, kunst og kulturopplevelser, - og ikke minst en god del gourmet opplevelser laget av lokale råvarer med god gammel kokkekunst.

Åsgarder nord for Hundorp - foto Geir Johansen.jpg

Langs hele Gudbrandsdalen er det frodige skoger, åpne landskaper med store gressletter, og  grønnkledde fjell og åser.  I både fjell og ås-sider klamrer gamle ærverdige gårder seg fast i en idyllisk atmosfære og naturskjønne omgivelser. I fjellsiden i Sør - Fron rett nord for tettstedet Hundorp, kan du oppleve den gamle historiske  middelaldergården Sygard Grytting som også er hotell. Når du alikevel er i Hundorp - kan du besøke den spesielle lille kirken Sør Fron kirke som er åttekantet, og bygget i perioden 1786-1792.

Middelaldergården og hotell Sygard Grytting i Sør Fron - foto Geir Johansen.jpg

Middelaldergården Sygard Grytting er mye brukt til overnatting for pilegrimer når de vandrer langs den historiske pilegrimsleden - St. Olavsleden - som går fra Lillehammer til Trondheim.Overnatting og Spisesteder :

Det er forøvrig godt med overnattings muligheter nedover hele Gudbrandsdalen. Her finner du flere hoteller og gjestgiverier, campingplasser og motell. Spisesteder mangler det heller ikke på nedover dalen med alt fra restauranter med gourmet mat, og kafeer - til gatekjøkken og veikroer.

Aktiviteter og severdigheter :

Det er mange flotte aktiviteter og severdigheter både ned langs hele dalen, og i nær og omliggende områder med en kort omvei og avstikkere fra dalen.

Ringebu Stavkirke 001- foto Guo Junjun.jpg

Ringebu stavkirke er en flott severdighet som besøkes av flere tusen personer hvert år. Kirken er en av de største gjenværende stavkirker i landet, og bygget rundt år 1220. Kirken står fortsatt på sin  opprinnelig plass og med bevart stavkonstruksjon.

Mammuten er blitt en attraktiv severdighet. Skulpturen i syrefast polert stål ved Fåvang, er en skulptur av hodet til en Mammut i dobbel størrelse. Dragen i Ringebu er også en skulptur i syrefast polert stål.

Elgtårnet i Espedalen - er et populært 12 meter høyt tårn, hvor en kan speide etter skogens konge Elgen. Om man ikke skulle være så heldig å få øye på skogens konge, er det likevel en flott naturopplevelse å få med seg.

Med en liten avstikker til Dovrefjell - litt nord for Dombås langs E6 - kan du oppleve de majestetiske Moskus oksene som vandrer rundt i nasjonalparken.

Med en liten avstikker fra Ringebu og over Ringebufjellet, kan du ta turen til Rondane nasjonalpark. På turen over Ringebufjellet vil du se de majestetiske fjellene i Rondane reise seg i det fjerne når du nermer deg. Rondane nasjonalpark er et populært turområde for dem som liker fjellturer og mektig natur.

Ringebufjellet med utsikt til Rondane-foto Geir Johansen.jpg

I Rondane er det et stort nettverk av merkede turstier, overnattings muligheter på Rondevassbu med god matservering, og guidede turer i Rondane for dem som ønsker det. På Peer Gynt hytta får du også servering og overnattingsmuligheter. Her er du midt blant mektige fjell og eventyrlige landskaper - perfekt for vandreturer med ryggsekk, sovepose og telt.

På vandretur i Rondane - foto Saxifraga-Jan van der Straaten.jpg

Det er flere severdigheter og aktiviteter i den sørlige delen av Gudbrandsdalen i Lillehammer og byens nærområder. Severdigheter i Lillehammer som friluftsmuseet Maihaugen med mer enn 200 historiske hus fra 1200 tallet og fram til i dag. Her er det også mange aktiviteter for hele familien. I lillehammer finner du også hoppannlegget med Lysgårdsbakkene - som virkelig ble kjent under OL på Lillehammer i 1994. I nærheten finner man både Kvitfjell og Hafjell som også ble viden kjent under Ol på Lillehammer. Her er det et eldorado med skibakker som de som elsker vintersport som slalom og utfor kan boltre seg i.

Få km nord for Lillehammer er det to kjente aktiviteter og familieparker som hele familien vil ha glede av, og da spesiellt de yngste. Her finner du Hunderfossen familiepark med eventyrslottet, troll, og mange andre spennende aktiviteter for både voksne og barn. 

Her finner du også Lilleputthammer familiepark, som har mange små minihus laget i målestokk 1:4, og er en tro kopi av Storgata i Lillehammer slik den var på 1900 tallet. I tillegg er det anmass med andre flotte aktiviteter for hele familien.

Lilleputthammer - foto Chell Hill.jpg