We work on a new page of GoTo Norway so will be a lot more faster, and with a new design. All pages here now is temporary. until the new one is finish.

 

 

Koboltgruvene strekker seg over et område på tre kilometer i Skuterudåsen. Det var her koboltmalmen ble funnet i 1772, og dannet grunnlaget for Blaafarveværket.

En åtte kilometers kjøretur på den gamle Malmveien fra Blaafarveværket er starten på dette eventyret oppe på åsen. Koboltgruvene som på midten av 1800-tallet var Norges største arbeidsplass med over 1200 ansatte og over 1800 fastboende er et fantastisk område som åpenbarer seg når du kommer opp.

Det er mye å oppleve på Koboltgruvene og vi anbefaler å sette av en dag. Ta utgangspunkt i Gruvekroa på Gruvetråkka. Her får du all informasjon du trenger, du kan kjøpe billetter til guidede turer i Koboltgruvene og vi serverer hjemmelaget mat som kan nytes både ute og inne.

Gruvemuseer
Gruvetråkka er tunet som er omringet av en rekke bygninger. Scheidehuset, Bergmesterstuen og Marketenteriet er rekonstruert i sin opprinnelige form og omgjort til museer. Her får du innblikk i arbeidsmetoder og arbeidsredskaper fra gruvedriften med smakebiter fra vårt rikholdige arkivmateriale som er tilgjengelig for publikum. Her presenteres også noen av de sentrale personene i Koboltgruvenes historie som blant annet Bergmester Karl Friedrich Böbert (1804-1869) som også har sin egen bauta på Gruvetråkka.

Les mer på Blaafarveverkets egne sider

Turområder
Koboltgruvene er et fantastisk turområde og det er tilrettelagt to kulturstier her. Nordgruvene Rundt og Sydgruvene Rundt viser deg rundt de enorme dagbruddene, felshauger, utsiktspunkter og panoramautsikt mot Tyrifjorden og Vikersundbakken.

Relaterte sider: Blaafarveverket - Haugfossen