- Østlandet / Oslo / Sentrum / E18 -Foto ©: Geir Johansen

Bilde: Akershus festning

Kategori: Krigshistorie

Type: Fort / Festning


Akershus festning har vært sentrum for nasjonens vekst og utvikling gjennom 700 år

Akershus festning er en festning og et kongelig slott fra middelalderen. Den var, med et avbrudd fra 1815 til 1820, en operativ militær festning fram til 1850,  og er en av de mest betydningsfulle festningene i norgeshistorien. Siden 1850 har festningen vært et militært hovedkvarter. I 1820 ble det etablert fengsel der. Det aller meste av festningen er åpen for publikum. To museer – Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum – har tilhold der.

Festningsområdet:

Festningsområder dekker rundt 170 dekar, mens bygningsmassen er på til sammen rundt 91 000 m². Området består av to hoveddeler: Indre festningsområde og ytre festningsområde. Den opprinnelige middelalderborgen er omkranset av en ringmur, og utenfor denne ligger flere bastioner. På det ytre området ligger nyere anlegg som Festningsplassen, kvartalet i Myntgata og området rundt Forsvarsdepartementet. Det meste av bebyggelsen i den ytre delen er fra 1800-tallet, etter at festningen gikk ut av operativ bruk.

Indre festningsområde:

Indre festningsområde er et muromkranset område som er avgrenset av Kongens gate, Akershusstranda, Kontraskjæret og Myntgata. Dette kan igjen deles i to deler: Akershus slott og Indre bastionsfestning eller Hovedfestningen med utenverker. Borgen, eller slottet, ble bygget om fra slutten av 1500-tallet slik at den kunne fungere sammen med bastionsfestningen.

Festningens militærhistorie:

Akershus festning har vært sentral i forsvaret av Oslo gjennom historien. I 1624, etter bybrannen, ble byen fra dagens Gamlebyen til området som nå er kjent som Kvadraturen, rett ved festningen. Den har blitt angrepet flere ganger, men har aldri blitt tatt med storm. Den eneste gang festningen har blitt overgitt var i 1940, og den var da ikke lenger en operativ festning.

Tekst og info direkte hentet fra Lokalhistoriewiki.no - les mere der om festningen

Se været i Oslo
Se værmeldingen på stedet

  • slide
    Bilder
    Foto ©: Geir Johansen
    - Akershus festning -

No images were found.

Hjemmefront museet

No images were found.

Se severdigheten på Norgeskartet

Koordinater: 59.907574, 10.737002

Klikk på " Åpne Google kart automatisk " og Google Kart åpnes med vei,- og kjørebeskrivelsen til stedet på din Pc, Tab, eller Mobiltelefon. Fra akkurat der du er i landet.

Se området med Google street view

Gps: 59°54'27.3"N 10°44'13.2"E

Adresse: Akershus festning, 0150 Oslo

Andre Severdigheter i nærheten

Under arbeide og kommer snart

Del, les, og skriv kommentarer
© GoTo Norway 2017

xxx