- Østlandet / Moss / E6 -


Foto ©: Geir JohansenMoss

I Moss finner man Konvensjonsgården. Her ble det skapt fred i Norge og Norden i 1814, og det har vært fred  siden.

Moss ligger flott plassert på østsiden av Oslofjorden ca midt mellom Oslo og Svinesund. Byen har gjennomgått endel byfornying de siste årene, noe som fortsatt pågår. Sentrum ligger rett ovenfor havnen, og det er kort avstand til kanalen som skiller selve sentrum i byen og Jeløya. Kanalen med sine spisesteder og utesteder er et yndet samlingsted i sommermåndene. Her kan du sitte å nyte god mat å drikke mens båtlivet passerer få meter fra deg gjennom kanalen, og under brua over til Jeløya.

Det er virkerlig flott langs kanalen som både har promenade og park langs hele dens lengde, og på sørspissen av kanalen kommer du til "sjøbadet " bystranden i Moss som har et yrende folkeliv på sommeren.

IMG_0880 Sørlige kanalen i Moss 725 x 210 - foto Geir Johansen.jpg

Det er mange restauranter og spisesteder i byen, så det mangler ikke på tilbud for den som ønsker god mat å drikke. Flere av stedene har også utseservering. Byen har også flere utesteder for dem som ønsker dans og natteliv til langt ut i de små timer. Hotell og overnatting er det også flere av, både i selve byen og i nærområder.

Moss og områdene rundt har flest badestrender i hele Østfold, og mange av de flotte badestrendene finner du på Jeløya. Samt ved den idylliske lille byen Son, og ved det lille tettstedet Larkollen. Du kan faktisk velge mellom vel 50 ulike strender i området med masse svarberg.

På Jeløya  kan du ta deg en tur til Alby som er et yndet utfartsted i flotte naturområder. Her kan du vandre Kyststien, og ned til den populære Albystranda. Her finner du også en flott park i forbindelse med Galleri 15 som er en av landets eldste institusjoner for visning av nasjonal og internasjonal samtidskunst, og som har kafe med uteservering i samme bygget samt galleributikk. I samme området  er et kunstsenter der flere kunsthåndverkere har verksteder og butikker, og som også har en liten kafe. På Jeløya ligger også den vel 300 år gamle Røed Gård, og ikke langt unna finner man også det kjente hotellet Refsnes Gods, som er medlem av De historiske hotel og spisesteder.

For den som liker å spille Golf, er det en stor og flott golfbane langs veien når du kjører mot Larkollen.

Det er store shoppingmuligheter i Moss. Her er 3 store kjøpenesntra, og anmass med butikker i alle varianter som ligger utenom kjøpesentrene. Både langs gågaten i sentrum, og litt spredt rundt i byen.

Området Møllebyen ligger ved Mossefossen, og nært sentrum. Her finnes en rekke gamle industribygninger og fabrikklokaler fra 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Vannkraften fra Mossefossen har blitt utnyttet siden middelalderen, og området har vært det naturlige sentrum for industri. Moss er et av landets eldste og mest mangesidige industrisentre der Møllebyen var veldig sentral i byens første industriepoke. Ved Verket som er ved Møllebyen, finner man flott gammel trehusbebyggelse.

-------------------------------------------------------------------

" Moss jernverk som ble grunnlagt i 1704, var i mange år byens største bedrift. Moss Jernverks administrasjonsbygning, har siden blitt kjent som " Konvensjonsgården ",  og var sentral i den kjente Mossekonvensjonen som har fått navn etter avtalen mellom Sverige og Norge, som fra norsk side ble undertegnet i Moss den 14. august 1814.

Isolert sett var konvensjonen en våpenhvile mellom Sverige og Norge, som satte stopp for krigen mellom nabolandene som hadde startet fjorten dager tidligere. Gjennom Mossekonvensjonen anerkjente Karl Johan Stortingets plass i norsk samfunnsliv. Dette var sentralt for den senere politiske utviklingen i Norge på 1800-tallet, og det sikret i siste instans at Norge hadde selvstendige politiske institusjoner i 1905. 14. august er offisiell flaggdag i Moss og markerer samtidig feiringen av Mossefossens dag . Les mer om Mossekonvensjonen på Wikipedia ". 


Overnatting, Spisesteder og Camping:

Det er mange overnatting og spisesteder i både Moss og nærområdene. Men vær tidlig ute å bestille overnatting for å være sikker. Men det er også flere Campingplasser i området, motell, veikroer, leiligheter, og hytteutleie. Så muligheter for overnatting er likevel stor om du bare skulle droppe innom.

Aktiviteter og Opplevelser:

Det er mange opplevelsesaktører som tilbyr både Fjord-Cruise, båtturer på oslofjorden og langs kysten både nord og sør for Moss. Samt at det er mange flotte skjærgårder og idylliske små kystbyer langs hele kysten. Her finner du mange andre opplevelser som kajak-turer, sykkelturer, naturvandringer, og andre flotte guidede opplevelser for den som besøker stedet. Vi håper du finner dem under vår Aktiviteter og Opplevelser lengre ned på siden.

Se været i Moss
Se værmeldingen på stedet


Badestrender og badesteder
- Sjøbadet ( Bystranda )

Sjøbadet ( Bystranda )
- Festestranda

Festestranda
- Albystranda

Albystranda
- Nesbukta

Nesbukta

Flere strender kommer på egen side.

Klikk på "Kjørebeskrivelse" og Google Kart åpnes automatisk med kjørebeskrivelsen til stedet på din Pc, Tab, eller Mobiltelefon.


Konvensjonsgården

Moss: Konvensjonsgården er vanlig betegnelse på den gamle administrasjonsbygningen for Moss Jernverk i Moss. Bygningen ble påbegynt i 1756 av Erik Anker, men ble først ferdigstilt under Jess Anker i 1778. I samtiden var bygningen kjent også for sin fine barokkhave og vannkaskader. I 1814 var…

Møllebyen

Moss: Møllebyen er en stor og viktig del av Moss sin industrihistorie. Møllebyen er et område sentralt i Moss og ved sentrum. området som omfatter Møllebyen ligger ved Mossefossen, med det meste av bebyggelsen langs Henrik Gerners gate. Mye av bebyggelsen er møller og fabrikklokaler fra 1800-tallet…

Hvordan komme hit !

IMG_20200613_120702 litebanner-1138-transport- 2 foto Geir Johansen.jpg

Med fly : Kan du enten landet på Oslo lufthavn Gardermoen og Torp ved Sandejord, og ta ordinært tog, flytoget eller buss til Oslo sentralstasjon, og videre tog eller buss derfra til Moss stasjon.

Med bil: Moss ligger i kort avstand fra E6, og avkjøringen fra E6 er ved den velkjente Mosseporten ( tunnell ). Du kan også ta av fra E6 litt lengre sør ved Rygge.

Transport rundt i Moss og til nærområdene.

Det går busser rundt i hele Moss, og til steder i nærområdene fra bussterminalen i sentrum ved Amfi sentret i Th. Petersens gate. Det er en parallellgate til gågaten i Moss. 


Her er stedet på Norgeskartet

Klikk på "Kjørebeskrivelse" og Google Kart åpnes automatisk med kjørebeskrivelsen til stedet på din Pc, Tab, eller Mobiltelefon.

Les mer videre ned om Attraksjoner og Severdigheter, Aktiviteter og Opplevelser med mer.

 • slide
  Bilder
  Foto ©: Geir Johansen
  - Gamle trehus ved Verket -

Se noen flere bilder fra Moss og nærområder

Her er noen få utvalgte bilder. Flere bilder på egen bildeside.

Flere bilder kommer også på egen bildeside
 • slide
  Severdigheter
  Foto ©: Geir Johansen
  - Møllebyen -

Attraksjoner og Severdigheter

I Moss og nærområder finner du flere flotte attraksjoner og severdigheter 

Konvensjonsgården

Moss: Konvensjonsgården er vanlig betegnelse på den gamle administrasjonsbygningen for Moss Jernverk i Moss. Bygningen ble påbegynt i 1756 av Erik Anker, men ble først…

 

Møllebyen

Moss: Møllebyen er en stor og viktig del av Moss sin industrihistorie. Møllebyen er et område sentralt i Moss og ved sentrum. området som omfatter Møllebyen ligger ved…


Finn flere Severdigheter i Moss, nærområder, og på Østlandet

Flere severdigheter blir lagt til etterhvert

 • slide
  Opplevelser
  Foto ©: Geir Johansen
  - Båtliv på fjorden -

Aktiviteter og Opplevelser i Moss og nærområdene


Aktiviteter og Oppevelser blir lagt ut fortløpene. Både fra de som vi skriver om og anbefaler, - og fra opplevelsesaktører som ønsker å være oppført på våre sider og synlige for våre lesere.

 • slide
  Fasiliteter
  Foto ©: Geir Johansen

Fasiliteter i Moss og på Østlandet

Finn Hotell og ovenatting, Restauranter og spisesteder, og Campingplasser i og rundt Moss, og på Østlandet.© GoTo Norway 2017

xxx