- Nord Norge / Troms / Tromsø -Foto ©: Harald Groven

Bilde: Ishavskatedralen

Kategori: Kultur og Historie

Type: Kirker


Ishavskatedralen er både en stor turistattraksjon og et landemerke for byen Tromsø.

Tromsdalen kirke, som også blir kalt med det mere kjente navnet Ishavskatedralen. Ble innviet den 19. november 1965. Arkitekten, Jan Inge Hovig, har lyktes med å skape et mesterverk. Kirken er et seilingsmerke som kan sees både fra Tromsøysundet, fra brua og under landing med fly. De 11 aluminiumsbelagte betongplatene på hver side av taket gir katedralen sin form.

Hovedinngangen i vestveggen omgis av en stor glassfasade med et markant kors. Østveggens fantastiske glassmosaikk kom først i 1972.

Ishavskatedralen er en langkirke. Kirka har fått navnet etter sin karakteristiske form. De lyse feltene og selve formen gir assosiasjoner til isfjell. Den er også blitt kalt for "Naustkirka". Kirken som ble vigslet i 1965 ligger på fastlandet rett over broen fra Tromsø by, og er godt synlig fra Tromsøya.

Ishavskatedralen er blitt både en stor og ettertraktet turistattraksjon og et landemerke for byen Tromsø.

Kunstneren Victor Sparre skapte med sin glasskunst et av sine viktigste verk. Det framstiller Guds hånd hvorfra det utgår tre lysende stråler; en gjennom Jesus, en gjennom kvinne og en gjennom mann. Glassmaleriet er rikt på symboler og vekker stor oppmerksomhet hos de besøkende. Kirkebenkene av eik, de store prismelysekronene, alterringen og prekestolen utgjør det viktigste av innredningen. Alt er holdt i en stil som faller godt sammen med kirkerommets strenghet og enkelhet.

Orgelet

Kirkens orgel ble bygget i 2005 av Grönlunds orgelbyggeri. Det har 42 stemmer fordelt på tre manulaer og pedal, og er bygget i moderne stil med et visst fransk-romantisk tilsnitt. Orgelet er tilpasset kirkens arkitektur på en mesterlig måte og kan gi assosiasjoner til seil og isflak.

Orgelet har 2940 piper hvorav den lengste er 32 fot lang og den minste er 5 millimeter. Mye av treverket er av massiv furu og belgene er laget av reinskinn

Kilde: Ishavskatedralen


  • slide

    Se flere bilder


No images were found.

Se severdigheten på Norgeskartet

Koordinater: 69.648195, 18.987225

Se området med Google street view

Gps: 69°38'53.5"N 18°59'14.0"E

Andre Severdigheter i nærheten

Under arbeide og kommer snart

Del, les, og skriv kommentarer
© GoTo Norway 2017