Dette er en test på toppen

Nord Norge

Du er nå på forsiden Nord Norge

Severdigheter

Les mer
Close Page View

Opplevelser

Les mer
Close Page View

Byer og Steder

Les mer
Close Page View

Landsdel Nord Norge


Lyset, Midnattsolen og Nordlysets landsdel

Nå er du kommet til Norges største landsdel i areal - men samtidig den minst befolkede landsdelen. Landsdelen består av fylkene Nordland, Troms, og Finnmark - og grenser til landet Russland i nord, og til fylket Trøndelag i sør. Du er nå i Nordlyset og Midnattsolens rike, og en landsdel med en vanvittig flott, eventyrlig og spektakulær natur - som egentlig mangler sidestykke i Norge generellt. Her finner du noe for enhver smak, og noe for enhver sine forskjellige interesser både når det gjelder natur, naturopplevelser, og opplevelser generellt. Her finnes ann mass med severdigheter i mange forskjellige kategorier - og opplevelser du kan få med deg i like mange forskjellige kategorier. Det er bare å nyte stunden - nyte øyeblikket, og la deg rive med. Du får uansett noen minneverdige øyeblikk for livet - noen som du aldri kommer til å glemme.

Fylkene i Landsdel Nord Norge : Nordland - Troms - FinnmarkMesteparten av Nord Norge ligger nord for Polarsirkelen – fra ca. midt på Saltfjellet og videre nordover. Kort fortalt vil det si at nord for Polarsirkelen er det lyst hele døgnet på sommerstid, og mørketid på vinteren. Med varierende lengde på mørketiden og lyshetsgraden rundt hele døgnet fra polarsirkelen og til helt i nord så langt du kommer i Norge.

Polarsirkelsentret_001_-_Foto_Geir_Johansen.jpg

Nord Norge er en reise i et utrolig vakkert naturlandskap. Helgeland med sitt flotte kystlandskap, og sin fantastiske øyverden med blant annet Vegaøyene som er på Unesco`s liste over verdens kulturarv. Lofoten med sin unike natur med råe fjell og kvasse fjelltinder i kystalpint miljø, idylliske fiskevær, og et magisk lys rundt alle døgnets timer. Lonely Planet – verdens største reisemagasin sa dette om Lofoten :

Lofoten_-_Fjellet_Vagakallen_vest_for_Kabelvag (1).jpg

" Du vil aldri glemme din første tilnerming til Lofoten. Øyene sprer sine høye, forrevne kropper mot himmelen som en bustete havdrage, og du lurer på hvordan mennesker kan bo i slike tilsynelatende ugjestmilde omgivelser. Det fine med dette stedet er at det er rett og slett overveldende. Det er spekakulært ja – men vakkert! "

Lyngsalpene i Troms er blant Norges mest dramatiske landskaper. Opptil 1833 m høye fjelltopper, isbreer og juv. Anbefales ikke uten guide med. Men med guide får du en utrolig naturopplevelse. Lyngsalpene er et eldorado for ekstremalpinister og fjellklatrere. En tur til naturperlen Senja - som er titelert som et Norge i miniatyr, hvor du egentlig på ikke så mange kvadratkilometerne får alt av Norsk natur på en gang.

Senja_-_Husoy_-_foto_Maeva_et_Florent_Paitrault.jpg

Du er nå i en landsdel som kan by på det meste for de fleste, og med en vanvittig flott natur som kan ta pusten fra noen og enhver. Landsdelen kan også by på mange opplevelser av de helt skjeldne. Hvalsafarie, Spekkhoggersafarie, Ørn safarie, vandrerturer i et spektakulært miljø og en magisk natur, Midnattsol der solen er oppe 24 timer i døgnet og på vinteren - natuerens eget lysshow - Nordlyset.

Lofoten-aktiviteter-attraksjoner-andenes-lofoten-spekkhoggere-foto_Wolfgang_Hagele (1).jpg

Finnmarksvidda er enorm i størrelse, flatt og småkkupert, men alikevel naturskjønt. Det er Reinen og Samenes rike. Her kan du bli med på skutertur på vinteren, og vandre utover vidda med ryggsekk, telt og fiskestang på sommeren. Her kan du forsåvidt også kjør i mil etter mil der veien går rett fram - og det virker som det er ut i det uendelige.

Finnmark-Sør Varanger-Rein i solnedgang- foto Sami Keinänen.jpg

Nordlyset. På vinteren kan man beskue natuerens eget lysshow – det fantastiske Nordlyset. Dette magiske fenomenet som skjer på himmelen når det med solvinden kommer elektrisk ladede partikler, og som danner lys når de kolliderer med partikler i jordas atmosfære. Man ser fenomenet danse over himmelen I forskjellige farger som grønt, lilla, rødt, et og i blandinger av alle farger. Det er et fantastisk og utrolig skue. Du tror det faktisk ikke selv når du har sett det! Jo sterkere utbrudd solen har, jo sterkere og variert nordlys ser du.

Nordlys i harstad foto Maria F Johansen.jpg

Midnattsola. På sommeren går ikke solen ned I landsdelen, og er oppe 24 timer I døgnet. Solen går ikke ned under horisonten, men bare nærmer seg horisonten og går opp igjen. Da får vi den legendariske rødfargen i lyset som Midnattsolen er viden kjent for. I denne landsdelen kan du omså spille golf med Midnattsolens rødlige skjær. Eller du kan ta den en tur på havet å fiske i dette maiske lyset. Vandre turer i fjellene i det magiske lyset, og har du telt med - hvorfor ikke sitte oppe hele natta ved bålet du har fyrt opp. Men ikke se på stjernehimmelen - for det er altfor lyst til at du kan se stjerner. Men du kan nyte hele fargespekteret av lyset gjennom hele natten. Bare det er en severdighet i seg selv, og noe du aldri glemmer.

Lofoten-Laukvik-Midnattsol_sett_fra_Gjersvoll_mot_storhavet.jpg

Om du liker sjømat er du virkerlig kommet til sjømatens eldorado, og av ypperste kvalitet. Her kan du boltre deg i nydelige matretter av Torsk, Sei, Kveite, Krabbe, Steinbit, Laks, Ørret og sild. I tillegg til Tørrfisk, Klippfisk, og Boknafisk som alle er tørket Torsk - og hvor Klippfisk er saltet og tørket,  Boknafisk bare er tørket i alt fra to til 3 uker - noe som gir en himmelsk smak på fisken. Blåskjell i forskjellige anretninger får du også. I dette området er råvarene av ypperste kvalitet rett utenfor døra, og du får råvarene ferske - rett fra havet - fra verdens største matfat av sjømat. Samt at av alle overnevnte fiskeslag får du servert velsmakende gourmet måltider av ypperste klasse.

Tørrfisk er rett å slett en delikatesse av Torsk, og her finner du mange spisesteder som har spesialisert seg på den. Utvannet og stekt med tilbehør - nammenam. Boknafisk som er halvtørret fisk med en utrolig god smak og med sitt rette tilbehør er en sann opplevelse for smaksløkene. Du tror det faktisk ikke før du har smakt det! Å det anbefales på det sterkeste.

Fisk_pa_hjell_i_Svolvaer_-_foto_Geir_Johansen.jpg


 • slide
  Bilder
  Foto ©: Geir Johansen
  - Lofoten -

Se flere bilder fra landsdelen


 • slide
  Severdigheter
  Foto ©: Geir Johansen
  - Lofotr Vikinguseum -

Attraksjoner og Severdigheter i landsdelen

Nord Norge kan by på en rekke flotte attraksjoner og severdigheter i flere forskjellige kategorier og typer. Så her finner du noe for enhver smak og interesse. Naturattraksjoner, museer, kunstgallerier, akvarium, fiskevær, bygdetun, isbreer, nasjonale turistveger, vikingehistorie og mye mer.

Lofoten er nok den mest kjente attraksjonen i Nord Norge med sin flotte og unike natur. Med sine høye sagtaggede fjell hvor fjellfoten ender rett ned i havet, flotte fjorder og sandstrender som man forbinder med langt sydligere reddegrader. Her finner du også en rekke flotte attraksjoner og severdigheter i mange kategorier.

I Nord Norge finner du noe interessant å se rundt nesten hver eneste sving fra grensen til Trøndelag i sør, til Kirkenes ved russegrensen i nord. Vakker og ekstrem natur.

Utsikt_mot_Grytoya_fra_Litlehornet_i_Harstad-_foto_Geir_Johansen.jpg

I landsdelen finner du flere kjente landemerker som Nordkapp platået hvor du er på 71°nord og ser rett ut i evigheten. Den 307 meter høye klippen omtales ofte som det nordligste punktet i Europa, og er en av norges mest besøkte turistattraksjoner.

Nordkapp--foto Balou46.jpg

Vegaøyene som er på Unesco`s verdensarvliste, og består av tilsammen 6500 øyer, holmer og skjær.

Her finner du også et flott Vikingemuseum, bygget på tuftene av det som har vært en av landets største vikingehøvding sin bopel. Besøk Lofotr vikingemuseum. Her finner du vikingehistorie de luxe, og du kan ta del i livet som de levde en gang i tiden.

Lofoten- lofotre - foto Geir Johansen.jpg

Besøk andre kjente attraksjoner som Saltstraumen som er verdens sterkeste tidevannsstrøm. Moskenesstraumen mellom ytterspissen av Lofoten og Værøy, som er en av verdens kraftigste havstrømmer, og betegnet som en malstrøm. Det var forøvrig her i denne straumen at kaptein Nemo endte sine dager i Jules Verne`s berømte roman " En verdensomseilig under havet fra 1870" og som er en av verdens mest leste bøker. 

Svartisen på Saltfjellet som er norges nest største isbree, med brearmen Engabreen som er en vekjent attraksjon. Fjellet Torghatten ved Brønnøysund som har et hull tvers gjennom fjellet. Okshornan på Senja som er en imponerende fjellrekke.. 

Torghatten_004_Foto_Sondre_K.jpg

Ta deg en tur til Trollfjorden som ligger inne i det naturskjønne Raftsundet. Adolfkanonene i Harstad. Besøke Nordlyskatedralen i Alta, og Ishavskatedralen i Tromsø. Hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Flymuseet i Bordø. Fiskevær som Henningsvær og Nusfjord i Lofoten, og Nyksund i Vesterålen.

Hvorfor ikke en tur til Tysfjorden på Hamarøy, og besøke Norges nasjonalfjell Stetind, og kanskje ta deg en topptur med lommekjent guide.

Hamaroy-Attraksjon-Stetind-Foto_Trine_Mentzen.jpg


Noen fremhevede severdigheter

#
Tar du deg en tur med fjellheisen i Narvik får du panoramautsikt både over Narvik by, og omliggende områder, natur og fjellområder.Utsikten er formidabel, - og på en klar dag ser du helt til…
#
Tromsø: Ishavskatedralen er både en stor turistattraksjon og et landemerke for byen Tromsø. Tromsdalen kirke, som også blir kalt med det mere kjente navnet Ishavskatedralen. Ble innviet den 19.…
#
Lofoten: Lofoten er synonymt med fiske og fisk av ypperste kvalitet, spektakulær og vakker uberørt natur, kystalpine fjell med spisse tinder og stupbratte fjellsider, - og hvor fjellfoten mange steder…
#
Nå er du på 61 grader nord, og på fastlands Europa`s nordligste punkt. Her ser du mot det uendelige. Velkommen til 71° nord og Nordkapp ( Nordkapp platået ) på Magerøya I Finnmark. Denne 307 meter…
#
Nordlyskatedralen. Kirken er bygget i betong, og på utsiden er den kledd med ca 40000 titanplater som danner den spesielle fasaden. Alta kirke som også har fått navnet " Nordlyskatedralen" er plassert…
#
Nusfjord er et av norges eldste og best bevarte fiskevær, og her har det vært drevet med fiske fra tidlig på 1800 tallet. Fiskeværet er akkurat så idyllisk som det har rykte for å være, og som du har…
#
Bodø: Saltstraumen er et sund og en tidevannstrøm 11 kilometer sørøst for Bodø by i Bodø kommune i Nordland. Sundet er om lag 2,2 kilometer langt, og er en av tre forbindelser mellom Saltfjorden og…
#
Brønnøysund - Øya Torget: Det kjente fjellet med det karakteristiske hullet rettgjennom hele fjellet. Fjellet har en høyde på 258 meter over havet. Fjellet er kjent for sitt karakteristiske hull, som…
 • slide
  Opplevelser
  Foto ©: Gaute Bruvik

Aktiviteter og Opplevelser i landsdelen

Nord Norge kan by på mange aktiviteter og opplevelser i mange kategorier. Her kan du blant annet spille golf i Midnattsol, og sollys hele døgnet. Dra ut med guider i båt å se på havets konge - Hvalen. Dra på Spekkhoggersafarie, og Ørnsafarie. Dra på fotturer både på vidder og fjell - med eller uten lommekjent guide. Oppleve en fisketur på havet å dra opp din egen middag, eller se på Norlysets magiske spill på vinteren. Bli med på fjordsafarier inn vakre fjorder, eller nyte landsdelens naturmektige kyststripe og kystsamfunn. Klartre i stupbratte fjell, padle i kajak, surfe, dykke, eller ta seg en rolig vandretur rundt i sjarmerende og historiske fiskevær og øysamfunn.


Bruk mulighetene å ta del i en rekke flotte aktiviteter og opplevelser når du først er i denne landsdelen. Mulighetene er mange å varierte - det er bare å hive seg med på tur :-)

Er du interresert i å spille Golf? - Da har du en unik mulighet til å spille golf hele døgnet, under midnattsolens slør, og dagslys hele døgnet. Med et lys som varierer i farge rundt alle døgnets timer. Er du heldig og har klar himmel - da spiller du golf i sol-lys 24 timer i døgnet.

Golf links Gimsøya Foto Kevin Murray.jpg

Liker du å fiske? Enten det er havfiske på storhavet, eller fjordfiske fra med fiskestangen din fra båt, - eller fiske ørret i fjellvann med ryggsekk og telt, og bare nyte naturen, lyset og opplevelsen i sin helhet. Da har du enorme muligheter for å oppleve din interesse omringet av en fantastisk natur som blir en uforglemmelig kulisse rundt dine aktiviteter.

Svolvær-fiske utenfor Svolvær.jpg

Liker du å vandre i fjellene, og gå på fjelltopper? Her kan du få noen fantastiske naturopplevelser, fra de høyeste knivskarpe topper og tindeturer - til å vandre langs oppmerkede stier i et utrolig natur landskap. Noen turer bør du ha med lommekjent guide på, mens andre igjen kan du gladelig vandre sikkert på egen hånd i ditt eget tempo.

Lofoten 001-foto Trine Mentzen.jpg

By og steds vandringer. Om du er mere bedaglig anlagt og har dine interesser i by og tettsteder. Har du an mass av muligheter. Her kan du vandre i moderne byer, og om du vil la bankkortet ditt gå varmt finnes det et godt utvalg i kjøpesentrer, Motebutikker, og ellers alt det du kan tenke deg til med klær, sko, sportsutstyr, gull og glitter med mer.. 

Er du av dem som liker det mer ekstreme som å dykke i et fantastisk klart vann med en undervanns-vegetasjon og et maritimt liv som er utrolig, surfe, klatre i noen av landets bratteste fjell, på havet og fjorder i fartsfylte RIB-båter, kjøre snøskuter på enorme vidder på vinteren. Eller liker du å vandre i enorme grotter og huler? Ja da er du fremdeles i en landsdel som kan gi deg alt dette, og mere til.

 • slide
  Byer og Steder
  Foto ©: Geir Johansen
  - Svolvær -

Byer og Steder i landsdelen

Landsdelen har både store moderne byer. Idylliske fiskevær og småsteder, bygder og øysamfunn. En godt utbygd samferdsel med både flyplasser, båtforbindelser, og et godt utbygd veinett.


De største byene i Nord Norge med innbyggere fra 10 - 50 000 er : Bodø - Tromsø - Harstad - Mo i Rana - Tromsdalen - Alta og Narvik. Endel mindre byer og steder fra 4 - 10 000 innbyggere er : Mosjøen - Hammerfest - Fauske - Svolvær - Sandnessjøen.

De største byene i landsdelen har de aller fleste fasiliteter og tilbud du kan forvente deg i moderne byer. Det være seg kjøpesentra og butikker i alle kategorier. Hotell og overnatting fra store hoteller til små gjestgiveri. Restauranter og spisesteder i alle varianter og kategorier. Godt utbygd samferdsel og veier.

Her finner du småbyer og tettsteder som har mye av det samme som de større byene, bare i mindre format. Idylliske fiskevær og koselige småsteder, bygder og levende øysamfunn.