Hjem GoTo Norway Blogg Blaafarveverket i ModumBlaafarveverket i Modum

Share:

Blaafarveverket_001_-_foto_Geir_Johansen.jpg

Her ved Blaafarveverket i Modum har jeg vært flere ganger før, og jeg kommer igjen og igjen hit. Fordi - foruten at stedet har en interessant industrihistorie med produksjon av Blåfarge fra Kobolt, er det også et populært utfartsted i et flott naturområde som en masse mennesker vet å sette pris på gjennom hele sommeren. Storelva passerer også rett nedenfor Blaafarveverket.

Her er godt lagt tilrette for dem som ønsker å bruke dagen sin her i disse flotte og velstelte omgivelsene. Her er det flere kafeer og spisesteder, lekeplass for barn med apparater ( selv om egentlig hele området er en flott lekeplass for barn ), og flere plasser i området hvor det er satt ut benker og bord som de besøkende fritt kan bruke.

Det er også flere butikker her på området hvor man kan blant annet kan se Nordens største utvalg av koboltblått glass, og kjøpe nydelige glassprodukter i alle varianter - fra pyntegjenstander kopper og kar, til andre flotte bruksgjenstander.

Blaafarveverket 011 - foto Geir Johansen.jpg

Her er også stein og smykke butikk. Landhandler på Haugfosstråkka (rett ovenfor Blaafarveverket langs Fv287, og på toppen av Haugfossen ), hvor det har vært butikk i 250 år i skikkelig krambod miljø. Samt at her er både Museumsbutikk og Stabbursbutikk.

Bygningene er arkitektonisk flotte og velholdte, og passer godt inn i området med dens historie. Under her er det bilde av Glasshytta. Her ble Kobolt blandet med potteaske og smeltet sammen til glass.

Blaafarveverket 022 glasshytta - foto Geir Johansen.jpg

Blaafarveverket ble grunnlagt av Christian VII i 1776. Som et kongelig verk ble Blaafarveværket aldri noe overskuddsforetak. Etter Napoleonskrigene ble bedriften overtatt av de private eierne baron Benecke og Benjamin Wegner, og deres eierperiode 1821–1849 blir kalt verkets storhetstid. Det var da Norges største industribedrift og dekket 80 % av verdensmarkedet for blåfarve.

Blåfargen som ble fremstilt av Kobolt av Blaafarveværket ble hovedsakelig benyttet i papir- porselen,- og glassindustrien, og verket eksporterte det aller meste av produksjonen av blåfarve til utlandet. Kobolt var et av verdens mest ettertraktede metaller, og dyrere enn sølv. Koboltgruvene til Blaafarveverket ligger vel 9 km lengre nord, hvor også Th Kittelsenmuseet ligger.

Blaafarveverket 015 museet - foto Geir Johansen.jpg

Glasspaviljongen og museet er stedet å gå om man vil sette seg inn i historien til Blaafarveverket. Her er mye informasjon , dokumenter og utstillinger både om prouksjonen og utviklingen - fra den spede begynnelsen til alt ble avviklet, og stedet fremstår som det gjør i dag. Her er et stykke norsk industrihistorie som er meget interessant.

Når man først er her, er det å anbefale å ta Haugfossen i øyensyn. Fra denne fossen hentet Blaafarverket energi - som de brukte under produksjonen av Blåfarge fra Kobolten som ble hentet ut fra Koboltgruvene. Se bilde av Haugfossen under her.

Haugfossen 002 - foto Geir Johansen.jpg

Les mer om Haugfossen her!

Share:


Siste 10 blogger

Langs kaipromenaden i Son

Det er lørdag formiddag og jeg er på tur til Son i et knall fint sommervær med solskinn og varmt.…

Den exstreme og vakre Lodalen

Nå begynner jeg å nærme meg loen. Det er bare noen få km igjen før jeg er der å skal kjøre innover…

Oddadalens vakre tvillingfoss

Nå er jeg i Oddadalen ved Låtefossen, en av Norges mest kjente fosser, og hadde egentlig ikke trengt…

Gjendevatn i Jotunheimen

Gjende - eller Gjendevatn er et helt nydelig område i Jotunheimen ved enden av Valdresflya. Omringet…

Den utrolig vakre Oldedalen

Oldedalen er en naturskjønn perle med frodig grønn vegetasjon, landbruksområder, og med høye fjell…

På kjøretur langt uti havet

Atlanterhavsvegen. Nå skal jeg på en kjøretur langs en veistrekning som på få år har fått…

En nydelig dag på Verdens Ende

Bare for å ha det sagt med en gang. Det er virkelig nydelig her på Verdens Ende, og et eldorado for…

Over Valdresflya på Fv51

Nå skal det kjøres over Nasjonal turistveg Valdresflya på Fv51. Valdresflya er Norges nest høyeste…

En tur til idylliske Hvasser

Mens jeg var i Tønsberg å fotograferte byen og attraksjoner, fikk jeg tips om at jeg burde ta meg en…

På tur i Gamlebyen i Fredrikstad

Allerede når man står på innfartsveien og ser inn mot Gamlebyen, føler man et historisk sus over…

Finn flere Blogger her !Se flere bilder

By/Sted: Modum - Landsdel: Østlandet - Fylke: Viken / Tidligere: Buskerud fylke

Klikk på " Åpne Google kart automatisk " og Google Kart åpnes automatisk med kjørebeskrivelsen til stedet på din Pc, Tab, eller Mobiltelefon.

© GoTo Norway 2017

xxx