Hjem Reisemål Vestlandet Severdigheter Gamle Strynefjellsvegen

- Vestlandet / Sogn og Fjordane / Strynefjellet / Fv258 -Foto ©: Geir Johansen

Bilde: Strynefjellet

Kategori: Vegstrekning

Type: Nasjonal turistveg


Nasjonal turistveg som går mellom Grotli og Videsæter over Strynefjellet

Strynefjellet er et eldorado i et villt og vakker fjellanskap, der kontrastene fra lavlandet til høgfjellet er formidable.  Byggingen av Strynefjellsvegen ble påbegynt i 1881 og utført med handmakt av rallara fra Sverige og lokalbefolkning, og hele vegen stod ferdig i 1894. Sognefjellsvegen er stort sett akkurat slik den var den gangen den stod ferdig - foruten asfalt. Her kjører du en del av veien på grusveg, og de karakteristiske stabbesteinene ( kantsteiner ) står slik de har stått siden veien stod ferdig, - og fra en tid da veien mest var ment for hest og kjerre. Du føler nesten et historisk sus når du kjører her.

I vest er det høge fjell og stubbratte fjellsider og daler, mens i øst er det mere avrundede fjell og tildels steder med åpne fjellandskaper. Midt på fjellet ved Langvatnet er det flotte fjellandskaper med fjellvatn, og en lang fjellrygg der blant annet fjellet Raudeggi og Raudeggbreen er. Både på tur opp og ned av fjellet drar du gjennom frodige daler, med elver og flere fosser. På en stor del av høyfjellet består vegetasjon og fauna av mose, småkratt og lyng - i tillegg til nakne fjellandskaper av stein. Det er villt og vakkert i all sin nakenhet.

Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen går mellom Videsæter i vest til Grotli i øst, og er 27 km lang. Vi starter her i vest fra Videsæter, og bildegalleriet lengre ned viser bilder etter hverandre i rekkefølge fra vi startertil vi er framme.

På tur over Strynefjellet

Men for å gjøre kontrastene enda større. Så starter vi ved begynnelsen av Oppstrynsvatnet ved Stryn, og fortsetter langs Oppstrynsvartnet til vi skimter begynnelsen av Strynefjellet i det fjærne. Vi kjører gjennom Hjelledalen hvor oppstigningen til Strynefjellet starer i enden av dalen. Første partiet opp er bratt og svingete, og midt oppi det første bratte partiet før Videsæter - er det et utsiktspunkt verd å stoppe å nyte utsikten utover Hjelledalen i vestlig retning. Vi fortsetter opp til vi er ved Videsæter og starten på Turistveg Gamle Strynefjellsvegen. Her må du bare ta deg et overblikk både vestover der du kom fra, og østover opp Videdalen som du nå begynner den videre oppstingningen til Strynefjellet gjennom.

 

Vi fortsetter vel 1,5 km op gjennom videdalen og må på nytt ta oss et overblikk - både der vi kom fra i vest og østover videre oppover dalen. Bratte fjellsider og flott landskap. Vi må bare stoppe igjen rett ved broen nesten øverst i dalen etter vel 2,3 km fra Videsæter. Og igjen beundre utsikten nedover den flotte Videdalen med elven som følger veien, og Hjelledalen langt der nede i vest - og forøvrig ser du de gamle stabbesteinene langs veien. Snur oss rundt 180 grader å ser videre oppover dalen med den gamle steinbroen over elven. Nå er vi snart ferdig med Videdalen og begynner på Strynefjellet.

Nå er det nakne høyfjellet med fjellrygger, stein, mose, småkratt og lyng. Kommer så til Langvatnet ca midt på fjellet og må bare se oss rundt begge veier, og beundrede flotte fjell landskapet i både vest og øst. Vi dar videre, og kan ikke kjøre så langt før det er stopp igjen å se hele fjellryggen med fjellet Raudeggi på andre siden av det blågrønne fjellvatnet Vasstjønnin. Starer å kjøre igjen å ser at vi er nærmer oss den østlige delen av Sognefjellet med fjellformasjoner med lavere og rundere former. 

Vi fortsetter østover mot Grotli til vi er ved Mårådalensom er vel 18,6 km fra Videsæter, det vises godt nå at vi nå er kommet på østsiden av Strynefjellet. Med lavere og rundere fjell, og større åpne fjell landskaper. Vi kjører ikke langt nå før vi begynner på nedstigning av fjellet mot Grotli, og ser de samme karakteristiske stabbesteinene. Nå er det bare kort tid før vi er nede ved Breiddalsvatnet som ligger langs Rv15 ved Grotli, og da er det ikke mange hundre meterne før vi er ved Grotli, og krysset mellom Fv258 som vi har kjørt på og Rv15. Sånn - Nå har vi kjørt hele Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen - fra vest til øst. 


  • slide
    Bilder
    Foto ©: Geir Johansen
    - Videdalen og Videsæter -


Se severdigheten på Norgeskartet

Koordinater: 61.970468, 7.428604

Se området med Google street view

Gps: 61°58'13.7"N 7°25'43.0"E

Nasjonal turistveg som går mellom Grotli og Videsæter over Sognefjellet langs Fv258.

Andre Severdigheter i nærheten

Under arbeide og kommer snart

Del, les, og skriv kommentarer
© GoTo Norway 2017