- Vestlandet / Sogn og Fjordane / Lærdal / Borgund / E16 -Foto ©: Concierge

Bilde: Borgund stavkirke

Kategori: Historie og Kultur

Type: Stavkirke


En av landets mest kjente og flotteste stavkirke datert til år 1150 - 1200.

Borgund stavkirke er en langkirke og bygget omkring år 1180, og en av Norges flotteste stavkirker. Kirken er vigslet til apostelen Andreas, og konskruksjonen er basert på bærende staver og søyler.

Som de andre stavkirkene rundt i landet - kan man ikke annet å bli imponert over byggekunsten, og det håndtverket som er utført med de hjelpemidlene de hadde for mange hundre år siden. Det er ikke funnet en stålnagel som er brukt under oppføringen av kirken. Det er rett å slett håndtverkerkunst av første klasse.

Denne stavkirken var i ordinær bruk inntil 1868, da den nye Borgund kirke stod ferdig rett ved siden av.

Det er tre portaler i kirken. Skipet har portaler mot vest og sør, og koret mot sør. Vestportalen har arkivolt og er flankert av halvsøyler. Den er rikt dekorert med dyreornamentikk (sammenvevde drager)) og bladranker.

Sørportalen i skipet ligner vestportalen, men er mer beskjedent dekorert. Den har en utskåret løve stående på toppen av kapitélet. Sørportalen i koret er sterkt forhugget. Takene er tekket med tradisjonell takspon av tre, og noen er trolig fra middelalderen.

Deler av skipets mønekam ble skiftet ut i 1738, noe som også framgår av en inskripsjon i dekoren på kammen. Også dragehodene og resten av takdekorasjonene er blitt byttet ut, men et av dragehodene fra middelalderen ble tatt vare på for ettertiden.

Kirken står på den opprinnelige tuften og er viet til St. Andreas. Det ble utført bygningsarkeologiske undersøkelser av kirken i både 1969 og 1986. Under gulvet ble det funnet spor etter bygningsdeler som kan stamme fra ei tidligere kirke på stedet.


  • slide

    Se flere bilder


No images were found.

Se severdigheten på Norgeskartet

Koordinater: 61.047373, 7.812318

Klikk på " Åpne Google kart automatisk " og Google Kart åpnes med vei,- og kjørebeskrivelsen til stedet på din Pc, Tab, eller Mobiltelefon. Fra akkurat der du er i landet.

Se området med Google street view

Gps: 61°02'50.5"N 7°48'44.3"E

Kirken ligger i kort avstand fra E16 ved Borgund som ikke ligger mange kilometrene fra det mere kjente stedet Lærdal. Det er godt skitet fra E16 til stavkirken.

Andre Severdigheter i nærheten

Under arbeide og kommer snart

Del, les, og skriv kommentarer
© GoTo Norway 2017