- Nord Norge / Nordland / Lofoten / Henningsvær / E10-


Foto ©: Geir JohansenHenningsvær

Henningsvær er både et av Norges mest kjente fiskevær, og et av landets eldste

Det er blitt sånn i dag at man har egentlig ikke besøkt Lofoten om man ikke har vært i Henningsvær. Dette idylliske lille tettstedet og fiskeværet som er bygget på holmer og skjær, med broer og moloer som forbinder alle sammen,- er faktisk uten unntak - et must å besøke når du er i Lofoten.

I dag er det vel 500 fastboende i Henningsvær. Men etter andre verdenskrig med et eventyrlig fiske og da spesiellt Lofotfisket, var det på 1950 tallet vel 1000 fastboende på dette lille tettstedet. Når lofotfisket var på sitt mest ekstreme, var det båter her fra hele nordnorge som ville ta del i de enorme resursene som lofotfisket utgjorde, og her var det så mange båter fortøyd i havnen, - at hele havnen var så tett av båter at man kunne gå tørrskodd over båtene fra den ene siden av havnen til den andre.

Det er litt andre tider nå, og færre båter. Men fremdeles er Henningsvær en av de desidert viktiste fiskevær med å få fersk lofotskrei på land. I 2019 var Henningsvæ på topp når det gjald fiskevær, og ingen andre steder langs norskekysten ble det landet like mye fersk torsk som akkurat her. Da var det rundt 100 båter i sving, og de fire gjenværende fiskebrukene hadde mer enn nok å gjøre.

Fraværet av båter og fiskere fra storhetstiden, har skapt andre etableringer og næringer på stedet, og da spesielt er det turistnæringen som har hatt en stor oppblomstring. Nå er det i Henningsvær både flere hoteller, rorbuanlegg, og restauranter av ypperste kvalitet som de besøkende vet å sette pris på. Henningsvær er kanskje Lofotens desidert mest kjente og besøkte turistmål, og besøkes av titusenvis av turister hvert eneste år. 

 

Alle ønsker å ta del i dette idylliske fiskeværets både historie og sjarm, dets særegne atmosfære. Det er nok få om ingen som har valgt å ta sin feriereise til lofoten - som ikke har hørt om Henningsvær, eller ikke planlagt å dra hit. Henningsvær er som sagt et must å besøke når du skal til Lofoten. Her er det kunstgallerier, og kunstnere i flere varianter - fra billedkunstnere til skulptører. Her er det også kafeer, barer og puber med sjarm og unik atmosfære. Her er også en populær klatreskole for dem som ønsker å ta del i fjellklatring i nærområdets stupratte fjellsider. Og ikke minst et eget lys støperi finner du også på dette stedet.

I 2020 har Codstock festivalen i Henningsvær 20 års jubileum. Denne musikkfestivalen med blues som hovedingrediens - har opparbeidet seg et fantastisk ry i løpet av alle årene den er blitt avviklet. Her er det både kjente, og ukjente -  norske og utenlandske artister som gir deg et musikkeventyr uten like til langt uti de små lyse nattetimer. Da er det et yrende musikk og natteliv i Henningsvær.


Her er stedet på Norgeskartet


Les mer videre ned om Attraksjoner og Severdigheter, Aktiviteter og Opplevelser med mer.

 • slide
  Bilder
  Foto ©: Geir Johansen
 • slide
  Bilder
  Foto ©: Geir Johansen
 • slide
  Bilder
  Foto ©: Geir Johansen
 • slide
  Bilder
  Foto ©: Geir Johansen

Se noen flere bilder fra Henningsvær

Her er bilder fra Henningsvær. Flere bilder kommer senere på egen bildeside.


Flere bilder kommer etterhvert.

 • slide
  Severdigheter
  Foto ©: Geir Johansen
 • slide
  Severdigheter
  Foto ©: Geir Johansen
 • slide
  Severdigheter
  Foto ©: Geir Johansen
 • slide
  Severdigheter
  Foto ©: Geir Johansen

Attraksjoner og Severdigheter

Svolvær by har noen av severdighetene i Lofoten

Her viser vi kort serverdigheten som er i Henningsvær og nærområder, men siden alle severdighetene i Lofoten er lett tilgjengelig innen relativ kort avstand. Vil vi legge videre søk til alle severdigheten i Lofoten. Der kan du filterere ut søk med tags.Flere severdigheter blir lagt til etterhvert

 • slide
  Opplevelser
  Foto ©: Trine Mentzen
 • slide
  Opplevelser
  Foto ©: Gaute Bruvik
 • slide
  Opplevelser
  Foto ©: Geir Johansen
 • slide
  Opplevelser
  Foto ©: Roy Størkersen
 • slide
  Opplevelser
  Foto ©: Geir Johansen
 • slide
  Opplevelser
  Foto ©: Geir Johansen

Aktiviteter og Opplevelser i Henningsvær og nærområder

Aktiviteter og opplevelser blir å finne det samme som for hele Lofoten, da det er kort avstand for å nå opplevelsene
Under ser du slide av noen fasiliteter ( klikk pil høyre / venstre ). De med navn er klikkbar. Klikk på navnet og du går rett til deres nettside.

 • slide
  Fasiliteter
  Foto ©: Geir Johansen

Overnatting, Spisesteder, og Campingplasser

Her finner du overnatting, spisesteder, og campingplasser i Henningsvær og nærområder. Det samme som for hele Lofoten da det er kort avstand for å nå dem gjennom hele Lofoten. Det blir lagt til fasiliteter hele tiden, og på siden kan du velge mellom Aust, og Vest Lofoten, og steder med tags.
© GoTo Norway 2017

xxx