Hjem GoTo Norway Blogg Oddadalens vakre tvillingfossOddadalens vakre tvillingfoss

Postet: Juli - 2019 - av GoTo Norway - Geir Johansen

Share:

Latefossen_002.jpg

Nå er jeg i Oddadalen ved Låtefossen, en av Norges mest kjente fosser, og hadde egentlig ikke trengt å skrive mer tekst men bare lagt med mange bilder. Men det er ikke enkelt - det er mere enn som så man får på hjertet når man er her!

Selv om det ikke på langt nær er hverken verdens - eller Norges lengste foss - så er den faktisk noe av det nydeligste av en foss man kan se på å oppleve. Og det kan du faktisk oppleve rett ved veien der du kjører gjennom Oddadalen langs Rv13. Den kommer ned fra fjellet, i et tvillingløp, og ender under Rv13 og steinbroen, og i elven Grøndalslona, der den fortsetter videre nedover Oddadalen. Ja ikke fossen - men restene av den som er kommet ned!

Normalt sett har fossen egentlig god vannføring gjennom hele sommeren, og dette er tredje gangen jeg er her. Og de to forgående gangene var det ikke noe særlig ( selvfølgelig med min flaks ). Men denne gangen klaffet det. Noen vil vel kanskje si at å kjøre 3 ganger 341 km for å få se den å fotografere den når den er som den skal - er galskap, og mye bortkastede penger - det er jo bare en foss.  Og kanskje mener at det er klikket for meg, at jeg burde vært hjernescannet. Ja mulig det - at det er korrekt. Men denne siste turen veide opp for begge de andre to - for meg! Da var alt av de forrige glemt! Nå fikk jeg den i kameraet som den skal være :-)

Fossen kommer ned fjellsiden i to løp fra Lotevatnet, som fylles opp av det adskillig større Reinsnosvatnet legre opp. Det venstre løpet som under her.

Låtefossen 006.jpg

Og det høyre løpet av Låtefossen som under her. Forøvrig. Var det engang et hotell her for maaaange år siden på høyden til høyre for dette høyre løpet av fossen.

Låtefossen 007.jpg

Bildet av hvordan hotellet var plassert ved Låtefossen rundet 1890 - 1900 ser du på bildet under. Det er et fotochrome ( sort / hvitt bilde som er malt farger på i ettertid ) bilde levert av The Library of Congress i Usa fra deres arkiver. Her vises også steinbroen som enda finnes i dag ( men modernisert og sikret ) og hvordan den tidens autovern var. Ahhhhhhh nostalgi !!! Ja - ingen kan komme å si at de ikke kunne det før også - lenge før våre såkalte moderne hjelpemidler ble tatt i bruk! Veien var laget for hest og kjerre!!!!

bilde fra the Library of Congress.jpg

Dette hotellet finnes ikke i dag. Men det går en sti nede fra veien ved Låtefosen og opp til ruinene av det som en gang var. Ja dette er virkerlig nostalgi - over noe som en gang har vært her. Men desverre ikke er her lengre!

 Jeg startet nedover Oddadalen fra Skare etter at jeg hadde kommet over Haukelifjell. Tar av fra E134 og ser dette. Bildet under !

Låtefossen 008 Oddadalen.jpg

Det bare gir meg et lite inntrykk av hva jeg kommer til å kjøre gjennom. Ok.. Jeg tar av fra E134 nedover Rv13 mot Hardangerfjorden som går gjennom Oddadalen. Også kalt Fossenes dal. Her ligger faktisk vakre fosse på en perle og en rad etterhvert som man kjører ned dalen mot Odda og hardangerfjorden, og hvor den mest kjente er faktisk Låtefossen. Foruten Låtefossen ser du fosser som Tjørnadalsfossen, Strandfossen, Vidfoss, ( merket blå er link til fossene fra våre sider ) og Espelandsfossen. For den som liker fosser. Ja dette er plassen å dra for å se mange flotte innen 10 - 15 kilometer.

Når man først er ved denne fossen. Så er det ikke å komme ifra at man ikke bare ser fossen - men også den flotte dalen, og ikke minst videre nedover dalen fra utspringet av Låtefossen. Er det rart man stopper her lenge. Ooooog alle de andre gjør det!

Låtefossen 005.jpg

Det er bare en ting å si. Du vil aldri angre en tur hit. Jeg gjorde ikke etter 2 bomturer, og neppe du heller :-)

Men - når du kjører herfra og i mot Odda og Hardangerfjorden. Ha øynene både midt på veien, og til venstre, og til høyre. For her er det mye å se på denne turen gjennom hele fossenes dal.

Les mer om Låtefossen!

Share:


Siste 10 blogger

Langs kaipromenaden i Son

Det er lørdag formiddag og jeg er på tur til Son i et knall fint sommervær med solskinn og varmt.…

Den exstreme og vakre Lodalen

Nå begynner jeg å nærme meg loen. Det er bare noen få km igjen før jeg er der å skal kjøre innover…

Oddadalens vakre tvillingfoss

Nå er jeg i Oddadalen ved Låtefossen, en av Norges mest kjente fosser, og hadde egentlig ikke trengt…

Gjendevatn i Jotunheimen

Gjende - eller Gjendevatn er et helt nydelig område i Jotunheimen ved enden av Valdresflya. Omringet…

Den utrolig vakre Oldedalen

Oldedalen er en naturskjønn perle med frodig grønn vegetasjon, landbruksområder, og med høye fjell…

På kjøretur langt uti havet

Atlanterhavsvegen. Nå skal jeg på en kjøretur langs en veistrekning som på få år har fått…

En nydelig dag på Verdens Ende

Bare for å ha det sagt med en gang. Det er virkelig nydelig her på Verdens Ende, og et eldorado for…

Over Valdresflya på Fv51

Nå skal det kjøres over Nasjonal turistveg Valdresflya på Fv51. Valdresflya er Norges nest høyeste…

En tur til idylliske Hvasser

Mens jeg var i Tønsberg å fotograferte byen og attraksjoner, fikk jeg tips om at jeg burde ta meg en…

På tur i Gamlebyen i Fredrikstad

Allerede når man står på innfartsveien og ser inn mot Gamlebyen, føler man et historisk sus over…

Finn flere Blogger her !
Annonse
Livland_gard_-_Sandsletta_-_Lofoten.jpg

Klikk på "Les mer" for å gå til vår egen nettside! Velkommen!

Les mer
Close Page View
Se flere bilder

No images were found.

By/Sted: Oddadalen - Landsdel: Vestlandet - Fylke: Vestland / Tidligere: Hordaland fylke

Klikk på " Åpne Google kart automatisk " og Google Kart åpnes med vei,- og kjørebeskrivelsen til stedet på din Pc, Tab, eller Mobiltelefon. Fra akkurat der du er i landet.

© GoTo Norway 2017